2013. március 20., szerda

TEAFA - Melaleuca alternifolia

Mírtaceae/Mirtuszfékék családja

Egyéb elnevezése: hangamirtusz
A 6 m magasra is megnövő teafa észak-ausztráliai cserje, amely egy családba tartozik az olajos kajeputfával (M. laucadendron) és az M. viridifoliával. Keskeny, csupasz, váltakozó állású levelei szárban helyezkednek el. A teafát illóolajért termesztik egyéb fajokhoz - például a Leptospermum scopariumhoz (fehér teamirtusz), a Kunzesa ericoideeshez vagy a Baecka crassifoliához - hasonlóan.

FELHASZNÁLT RÉSZEI
A levelét hasznosítják, amelyet másfél-két évente gyűjtenek be a fiatal (kb. 1,75 m magas) cserjékről. Elsősorban antiszeptikus hatású illóolaját alkalmazzák.

HATÓANYAGA
A levélben lévő illóolaj terpén-4-olban, valamint alfa- és gamma-teinénben gazdag.

A II. világháború alatt, amikor a penicillinek kora éppen csak elkezdödött,, a teafa illlóolaja meglepő célokat szolgált. A gépészetben használt olaj 1%-ában feloldva csökentette a fertőzésveszélyt a fémek használata során bekövetkező sérülések esetén. Az illóolaj serkenti az immunrendszer működését, így a baktérium-, vírus- és gombafertőzések esetén is alkalmazható.

GYÓGYHATÁSA
A teafa illóolaja baktériumölő tulajdondágokkal rendelkezik, és különösen hatékony a Staphylococcus aureus baktérium, a gombák és a Trichomonas élősködő ellen. A kontinenesen elsősorban fertőzésellenes, azon belül is a fül-orr-gége-, a légzőszervi, a bőr- és a húgyúti (colibacillosis) fertőzések elleni hatásáért alkalmazzák. A nőgyógyászatban is hatékony. Nagy-Britanniában számos fertőtlenítő-, sebtisztító szer alapanyaga. Az ausztrál törzsek a teafa áztatott levelével inhalálnak, így a meghűlés, a tüdőben kialakuló vérpangás, a nátha és az arcüreggyulladás gyógyítására használják.

FELHASZNÁLÁSA
A teafa illóolaját influenza, orrnyálkahártya-, arcüreg- és torokgyulladás, valamint a külső női nemi szervek kezelésére javasolják. Hatásos mikózis (gombás bőrbetegség), elsősorban a láb gombásodása esetén. Fogkrémeknek is kedvelt összetevője.

FIGYELMEZTETÉS!

Jóllehet a teafa illóolajának mind ez ideig semmilyen mérgező hatása nem ismeretes, belsőleg csak orvosi rendelvényre alkalmazható.

ALKALMAZÁSA
Belsőleg
Csak orvosi rendelvényre.

Külsőleg 
Lábgombásodás
Krém (1-2% illóolajat tartalmazó): 15-30 napon át 2-3 alkalommal.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

IDŐJÁRÁS