RÉTI HERE - Trifolium pratense

Kiütések, gyulladások, székrekedés kezelésére.


A réti herét, melyet egyes területeken vörös hereként ismernek, már a középkorbna is fontos gyógynövényként tartották számon. Olyan népbetegsgekre hozott enyhülést, mint a köhögés, bőrporblémák vagy gyulladások. számos növénygyűjteményben megtalálható volt.

Jellemzők: A pirosan virágzó réti here a pillngósvirágú növények közé tartozik. Szerteágazó szára 15-30 cm magasra nő. A virágokban rengeteg a nektár, kellemes, mézes illatuk van, az ízük édeskés.

Előrfordulás A réti here szinte egész Európában és Közép-Ázsiában megtalálható, és Amerikába is elvitték, ahol hamar meghonosodott. Általában réteken, legelőkön, mezőkön, utak mentén nő. Takarmánynak is termesztik, mivel fehérjében gazdag.

Növényi nyersanyag Gyógyászati célokra csak egészben megszárított virágait használják.

Gyógyhatású összetevők A virágok gazdagok csersavban, amely öszehúzza a szöveteket és gyulladáscsökkentő hatású. Található bennük ezenkívül illóolaj, a szervezet védekezőképességét támogató glikozidok, illetve antioxidáns hatáső fenolok és flavonok.

Javallatok Csersavtartalmának köszönhetően a réti here kiválóan alkalmas a nyálkahártya gyulladásainak kezelésére, gyulladásos eredetű hasmenés esetén, valamint olyan bőrbetegségek gyógyítására, mint az ekcéma vagy a pikkelysömör. Külsőleg alkalmazva a réti here puhítja a láb kemény és kidagadó visszereit és a fekélyeket. A népi gyógyászatban használják lábadozó vagy műtéten átesett betegek erősítésére, valamint vértisztításra, illetve máj- és epebetegségek gyógyítására. Mivel a réti here felszaggatja a hörgőváladékot, a belőle készült főzet segít köhögés, elhúzódó légcsőhurut és szamárköhögés esetén. A réti here főzetével készült ülőfürdő hatásos lehet enyhe hüvelyi folyás kezelésére.

Érdemes tudni A fehér here a réti here közeli rokona, gyógyító hatása hasonló. Ennél a növénynél is a szárított virágokat használják gyógyászati célokra.

ALKALMAZÁS

Forrázat Nagyjából 6 szárított virágot öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, majd hagyjuk állni 15 percig, hogy leülepedjen. Igyunk meg belőle naponta egy csészével, igény szerint mézzel édesítve.

Kúra Vértisztítás céljából igyunk meg 4-6 hétig naponta 2-3 csésze frissen leforrázott teát.

Borogatások Hogy gyorsabban gyógyuljon a seb, napi néhány alkalommal tegyünk rá réti here főzetébe márott ruhát, vagy késíztsünk teás borogatást.

Ülőfürdő, mosakodás 2 púpozott evőkanál szárított virágot öntsünk le 1 liter forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni 10 percig, hogy kiázzon, majd szűrjük le. A főzetet mosakodáshoz használhatjuk, vagy maximum 15 perces ülőfürdőhöz. Alkalmazhatjuk réti here, kamilla és réti palástfű keverékét is.

Kész termékek Gyógynövényboltokban beszerezhető a folyékony rétiherekivonat vagy -lé.

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK