KÖVÉR PORCSIN - Portulaca oleracea

Portulacaceae /Porcsinfélék családja

Egyéb elnevezése: kövérke
Az Ázsiában őshonos kövér porcsin Afrika és Amerika mérsékelten meleg területein is megél. Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt főzve fogyasztják.

A kövér porcsin apró, élénksárga virágai májustól októberig virítanak.

FELHASZNÁLT RÉSZEI

A teljes növényt hasznosítják, amelyet nyáron gyűjtenek be, és vagy megszárítják és porítják, vagy friss állapotban főzetként vagy főzve fogyasztják.

HATÓANYAGA

A kövér porcsin esszenciális zsírsavakban - elsősorban alfa-linolén- és ómega 3 zsírsavban - gazdag (a növény súlyának több mint 15%-át adják). Agy 100 g szárított levél 300-400 mg zsírsavat tartalmaz. A növényben található még C-vitamin (100 g-ban 500 mg) és E-vitamin is (100 g-ban 150-200 mg), valamint béta-karotin, glutation, katekolaminok, nor-adrenalin és dopamin, néhány alkaloid, kálium és pektin.

A számos országban élelmiszerként és fűszerként egyaránt fogyasztott kövér porcsin kiváló gyógynövény is az ómega-3 zsírsavak hatásának köszönhetően. Kínában hasmenés, húgyúti fertőzések és láz ellen alkalmazzák. Indonéziában szívgyengeség ellen, Kongóban nyugtatóként adják. Nigériában izomlazító szer. Guatemalában a gyomorhurutot kezelik vele, a Szaharában a cukorbetegség megelőzésére szolgál. A növény nedvével bőrbetegségeket is gyógyítanak.

GYÓGYHATÁSA - A kövér porcsin az ómega-3 zsírsavakban leggazdagabb növény. E zsírsavak egyébként a halolajban fordulnak még elő. innen származik gyulladásgátló és véralvadást gátló  (vérkeringést serkentő, érelmeszesedés kialakulásának veszélyét mérséklő) tulajdonsága. Magas C- és E-vitamin-, valamint béta-karotin- és glutationtartalmának köszönhetően antioxidáns és immunerősítő hatást fejt ki. A vér koleszterin- és cukorszintjére kifejtett hatásával védi az artériákat.

FELHASZNÁLÁSA - Belsőleg a kövér porcsin a szívproblémák, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott. Mint megelőző szert az öregedés folyamatának lassítására alkalmazzák. Külsőleg izomgörcsök fellazítására használatos.

FIGYELMEZTETÉS! - A friss növény megfőzve, mai ismereteink szerint semmilyen problémát nem okoz.
Nem megfelelő adagban a levelek száraz kivonata emésztési zavarokat idézhet elő.

ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG
Szívproblémák, szív- és érrendszeri betegségek
Kapszula (200 mg porból): naponta 2-3 kapszula 1 nagy pohár vízzel.
Friss növény: gőzön párolja meg, majd hidegen vagy melegen fogyassza!

KÜLSŐLEGIzomgörcs
Hideg vagy meleg borogatás: 100 g friss növényt tegyen 1 dl hideg vízbe, forralja fel, majd 15-30 percig lassú tűzön forralja. Naponta 1-2 alkalommal borogassa a fájó testrészt.

A fenti növény ismertetése, csak információs jellegű! Minden esetben kérje ki orvosa véleményét a használatáról!

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

FEKETE KÖMÉNY - Nigella sativa

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK