2013. június 5., szerda

GINZENG - Panax ginseng

VISSZAADJA AZ ÉLETERŐT ÉS ÉLÉNKÍTI A KERINGÉST.


Kelet-Ázsia országaiban több mint ötezer éve használják a ginzenget mint széles körben alkalmazható gyógyszert. Európába csak a XVII. század elején jutott el a növény. Azóta a legtöbb európai országban a temészetgyógyászat sokcélú nyersanyaga lett.

Jellemzők: Ritka évelő növény, az aráliafélék családjába tartozik. Általában 70 cm magasra nő. Gyógyászati célokra csak sárga, a cukor répáéhoz hasonló bolyhos gyökerét használják, amelynek igen jellegzetes az illata. Íze kissé csípős.

Előfordulás - A ginzenget ültetvényeken termesztik leginkább Célkelet-Ázsiában. A növény vadon növő változatát már csak Korea, Kína, Japán és Oroszország egyes területein lehet megtalálni.

Növényi nyersanyag - A természetgyógyászatban a ginzengnek kizárólag a gyökere használatos. Megmunkálásától függően megkülönböztetünk fehér és vörös ginzenget: a fehér a napon vagy 100°C-os hőmérsékleten szárított koronás gyökerekből jön létre, a vöröset pedig úgy nyerik, hogy 120-130°C-os vízgőz felett felmelegítik a gyökeret. Az elszíneződést a benne található cukorvegyületek okozzák.

Gyógyhatású összetevők - Az illóolajok és a ginzenozid (ez a legfőbb hatóanyaga) mellett a növény B1- és B2-vitamint is tartalmaz. Még nem térképezték fel a ginzeng összes adtív összetevőjének farmakológiai hatását. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a ginzenozid pozitív hatással van a cukrok átalakítására a szervezetben. Mások arra jutottak, hogy a máj fehérjetermelésében játszik szerepet, illetve a stresszt okozó vegyületek összetételéért felelős.

Javallatok - A ginzenget mindenekelőtt idegkimerültség és koncentrációs problémák esetén ajánlott alkalmazni. A belőle készült tonikum erősíti a szervezet ellenálló képességét és gyorsítja a gyógyulási folyamatokat. Enyhe depresszió esetén is bizonyította hatékonyságát.

ÉRDEMES TUDNI - A ginzenget nem szabad három hónapnál hosszabb ideig alkalmazni. Túl nagy adagokban történő használata alvászavarhoz, túlzott élénkséghez vezethet.

ALKALMAZÁS

Főzet - 1 kávéskanál ginzeng gyökeret főzzünk fel 2,5 dl vízben, és 10 percig hagyjuk állni, hogy kiázzon. A főzet javítja a koncentrációt.

Tonikum - Napi 20-30 csepp tonikum segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.

Fürdő - A fürdővízhez adjunk morzsolt ginzeng gyökeret. A fürdő ellazít és elősegíti a nyugodt alvást.

Ételek és diétás termékek kiegészítője - A ginzeng különböző egészségmegőrző élelmiszerek összetevője. A drága, előre gyártott ginzeng készítmények helyett adjunk az ételhez morzsolt gyökeret (nagyjából 1 g-ot), ez ugyanolyan hatékony, és olcsóbb is. Ennyi elegendő ahhoz, hogy érezzük a növény jótékony hatását.


1 megjegyzés:

  1. Teaként való alkalmazása Anyukánál sokat segített a memóriazavarában , 9 hétig tartó alkalmazása során .

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

IDŐJÁRÁS