MACSKAGYÖKÉR, orvosi - Valeriana officinalis

Csökkenti az idegfeszültséget és az izgatottságot.

Az orvosi macskagyökér, amelyet a köznyelv valeriánaként említ, régóta ismert gyógynövény, de csak 17. században bizonyították be jótékony hatását. Gyökérrészét alvászavarok enyhítésére, illetve idegi eredetű panaszok kezelésére használják. Régebben alkalmazták az epilepszia gyógyítására is.

Jellemzők: Az orvosi macskagyökér az álernyős virágú macskagyökérfélék családjába tartozik. Sokféle alakú változatai közül négy él hazánkban. Két évig élő növény, amely akár a 150 cm-es magasságot is elérheti. A levélnyélen apró fehér vagy rózsaszínes virágok nyílnak, termése sima vagy szőrös. Kicsi gyökértörzséből a föld alatt ágazik szét a gyökere.

Előfordulás - Az orvosi macskagyökér Európa és Ázsia mérsékelt éghajlatú területeiről származik. A nedvességet szereti, de száraz földterületeken is megtalálható. Síkságokon és fennsíkokon is terem, kétezer méteres tengerszint feletti magasságig.

Gyógyászati alapanyag - Gyógyszerként a növény gyökerét alkalmazzák, amelyet óvatosan, legfeljebb 40°C-os hőmérsékleten szárítanak meg.

Hatóanyagok - A gyökér hatóanyagai a valepotriátok, a valerénsav (nyugtató hatásuk van), illóolajok (többek között borneol), növényi nyálkák és a csersav, valamint a hangya- és az ecetsav.

Javallatok - Az orvosi macskagyökeret mindenféle idegi eredetű panasz kezelésére használják. Csökkenti az idegfeszültséget és az izgatottságot, hatásos szellemi kimerültség és túlterheltség esetén. Megkönnyíti az elalvást. A macskagyökér hatóanyagai befolyásolják az agykérget és a vegetatív idegrendszert, megkönnyebbülést és megnyugvást hoznak. Emellett görcsoldó és lazító hatású, ugyanakkor mégsem tompít, mint más gyógyászati készítmények. Vizsgadrukk ellen is nyugodtan alkalmazhatjuk. Enyhíti a gyomor és a vékonybél görcsös fájdalmait.

ÉRDEMES TUDNI - A legtöbb értékes összetevőt a kétéves növény gyökere tartalmazza. Szárítás után, még felhasználás előtt mozsárban törjük össze. Egy csésze főzethzez elég egy csapott kávéskanál por.
ALKALMAZÁSA

Főzet - 1-2 kávéskanál szÁrított gyökeret forrázzunk le 2,5 dl vízzel, és főzzük 5 percig. Citromfű vagy komló hozzáadásával fokozható a főzet nyugtató hatása.

www.plantago.hu
Tabletták - Az előre gyártott készítmények gyógyszertárban recept nélkül kaphatók.

Cseppek - Az előre gyártott készítmények gyógyszertárban recept nélkül kaphatók. Naponta 3x 30 cseppet vegyünk be meleg vízzel hígítva.

Nyugtató fürdő - Leginkább nyugtalan gyermekek számnára ajánlott. Tegyünk egy kis vászonzacskóba 100 g feldarabolt macskagyökeret. A zacskót lógassuk a fürdővízbe.

Fürdetőszer - 100 g macskagyökeret öntsünk le egy liter forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni 10-12 óráig. Szűrjük le, és adjuk a fürdővízhez. A gyógyszertárakban és a drogériákban előre gyártott készítményeket is vehetünk.
Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK