SZÁZSZORSZÉP - Bellis perennis

Élénkíti az anyagcserét, segíti a sebgyógyulást.


Az északi mitológiából és a néphagyományokból ismerjük ezt a kis mezei virágot. Népiesen tavaszfűnek, pászkamorzsának, boglárnak is nevezik. Egy régi szokás szerint százszorszépből font koszorút tettek a gyermekek párnája alá, hogy megvédjék őket a betegségektől.

Jellemzők: A százszorszép az őszirózsafélék családjába tartozik. Bolyhokkal borított, levéltelen, egyetlen virágban végződő szára akár 15 cm magasra megnőhet. A friss, fiatal leveleknek és a virágkelyheknek kellemes, aromás, érett ízük van. Tavaszi salátákba is szokták keverni.

Előfordulás: A százszorszép igen elterjedt egész Európában és Kis-Ázsiában. Igénytelen növény, mindenhol nő: mezőkön, utak mentén, legelőkön, réteken, még szemétdombokon is.

Gyógyászati alapanyag: Gyógyászati célokra a százszorszép leveleit, illetve kora tavasztól őszig virágzó virágkelyheit gyűjtik össze és szárítják meg árnyékos, szellős helyen szétterítve.

HATÓANYAGOK: A százszorszép virágai szaponin keveréket, csersavakat, flavonoidokat, antocianozidokat, szerves savakat, gyantákat és viaszokat, nagy mennyiségű ásványi sót és nyálkát tartalmaznak. Ezek nagy része az egész növényben megtalálható.

ALKALMAZÁS - A hagyományos orvoslásban főleg a levelekből készült kivonatot használják, az érfalak elzsírosodása elleni készítményekben. A természetgyógyászat ennél többre tartja a növényt. Javítja az anyagcserét, étvágygerjesztő, valamint enyhe fájdalomcsillapító és görcsoldó hatású. A százszorszépnek izzasztó és enyhe tisztító hatása is van. A belőle készült teát leginkább vértisztító kúrákhoz alkalmazzák, de kezelnek vele reumát vagy köszvényt is. Köhögés ellen szintén hatékony, segít a fulladásos rohamokon. Külsőleg alkalmazva javítja a sebgyógyulást. Összehúzó hatású, bőr- és nyálkahártya-gyulladás esetén enyhíti a fájdalmat.

Forrázat: Forrázzunk le 2 kávéskanál százszorszép virágot 2,5 dl vízzel, és kb. 10 perc után szűrjük le. Mindennap igyunk meg belőle legalább 2-3 cszészével. A teába az anyagcserét élénkítő más gyógynövényeket is keverhetünk, gyermekláncfüvet vagy mezei katángot.

Borogatás: Főzzünk százszorszépteát, mártsunk bele egy kendőt, és helyezzük az ekcémára, sebekre.

Tinktúra: 30 g szárított virágot tegyünk jól záródó üvegbe, 1,5 dl tiszta vodkával öntsük le, és hagyjuk állni 10 napig, majd szárjük le. Az anyagcsere élénkítésére fogyasszunk naponta 3.20 cseppet.

Préselt lé: A teljes növény frissen facsart leve kiválóan alkalmas a szervezet tavaszi tisztítására. Igyunk meg naponta egy kávéskanálnyi, egy kevés vízzel hígított levet.

ÉRDEMES TUDNI - A százszorszépet dísznövényként is szokás termeszteni. Fű közé ültetve májustól októberig virágzik. Jól viseli a kaszálást, vonzza a hasznos rovarokat.

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK