2013. szeptember 8., vasárnap

ÁLOMBOGYÓ - Withania somnifera

Az álombogyó kis virágai a levelek hónaljában, csoportban fejlődnek ki.

A trópusi Indiában őshonos álombogyóbokor az 1,20 m magasságot is elérheti. Ágait szürkés szőr borítja a levelei megnyúlt tojásdad alakúak. Forrt szirmú, kissé lekerekített cimpájú, zöldessárga virágai négyeshatos csoportot alkotnak. Apró termése vörös, fényes bogyó.

Felhasznált részei - A gyökerét hasznosítják, amelyet ősszel gyűjtenek be, majd megszárítják, aprítják, és főzetként, porkapszulaként vagy tinktúra formájában, illetve folyékony vagy száraz kivonatként használják.

HATÓANYAGA - Az álombogyó gyökere jellegzetes szteroid-glikozidokat és szteroid-szaponinokat, alkaloidokat (Witaszomnin) Tartalmaz. Steroidjaii (C20-as szteránvázat laktongyűrűvel) az ún. witanolidok (witaferin A, witanolid E).

A hagyományos indiai orvoslás az álombogyót több mint 2000 éve használja. Szankszkrit neve- withania - azt jelenti hogy "akinek olyan szaga van, mint a lónak": ez arra utal, hogy a növénynek nemcsak jellegzetes illata, hanem ereje is van: energiát ad és a lófélék életerejét jelképezei. Afrodiziákumként is igen elismert. A legújabb kutatások nyilvánosságra hozták a witanolid D-nek és E-nek sejtosztódást gátló tulajdonságát.

GYÓGYHATÁSA - A witaszomninnak étvágy- és anyagcsere fokozó, valamint nyugtató hatása van. Nagyobb adagban altatószer. A sztereoid-glikozidoknak köszönhetően stresszoldó tulajdonságú; növeli a szervezet ellenálló képességét, és jótékony hatással van az immunrendszerre. A witanolidok fertőtlenítő és gyulladásgátló hatása is bebizonyosodott.

FELHASZNÁLÁSA - Az álombogyó gyökerét fáradékonyság esetén - például lábadozáskor - erősítőszerként ajánlják. A növény nyugtató hatása miatt álmatlanság, szorongás és idegrendszeri zavarok kezelésére javallt. Gyulladásgátlóként a reumatikus bántalmak enyhítésére, gyakran ginszenggel és szibériai ginszenggel együtt alkalmazzák.


FIGYELMEZTETÉS! - A növény nem ajánlott terhes és szoptatós nőknek. Az álombogyó alapú kezelés során kerülje az altatók és a szorongásoldó szerek szedését, mivel ezek hatása a gyógynövények együtt felerősödik!

ALKALMAZÁSA

KÜLSŐLEG
Fáradékonyság, reumatikus bántalmak
Teafőzet: 1-2 gyökeret tegyen 1 csészényi vízbe, 15 percig forralja, majd 10 percig hagyja ázni. Napi adag: 2 csésze
Tinktúra vagy folyékony kivonat: 40-80 cseppet keverjen el 1 pohár vízben; naponta 3 alkalommal.

Álmatlanság, szorongás, idegrendszeri zavarok
Kapszula (350 mg por tartalmú): naponta 1-2 kapszula 1 pohár vízzel.
Kapszula (125 mg száraz kivonatból): 1 kapszula 1 pohár vízzel, reggel, délben és este.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!


2 megjegyzés:

 1. Nagyon hasonlít a physalis terméséhez!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, valóban kedves kavics! Nagyon hasonló a termésük, de ennek a növénynek a gyökerét használják, a Physalis-nak pedig a gyümölcsét fogyasztják!
   Köszönöm!

   Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

IDŐJÁRÁS