ERDEI MÁLYVA - Malva sylvestris

Hörghurut, valamint köhögéssel járó hörgőirritáció és torokgyulladás ellen.

Mintegy kétezer évvel ezelőtt idősebb Plinius is javasolta az erdei mályva levének fogyasztását: véleménye szerint naponta egy korty védelmet nyújt a betegségek ellen. Gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően az erdei mályvát a mai napig nagy becsben tartják. Népies neve, a csuszoka a növényben lévő és forrázás közben kiválasztódó nyálkára utal.

Jellemzők:
Az erdei mályva a mályvafélék családjába tartozik. Kétnyári növény, egy méternél is magasabbra nő. Jellegzetességei a 3-7 karéjú, tenyérszerű, erősen molyhos levelek. Rózsaszínű vagy lilás rózsaszínű, ötszirmú virágai a felső levélhónaljakból hajtanak ki, a levelekhez hasonlóan sajátos illatot árasztanak, tapintásuk nyálkás, ízük karakteres.

Előfordulás - Az erdei mályva szinte egész Európa, Ázsia és Észak-Amerika területén megtalálható.

Gyógyászati alapanyag - gyógyászati célokra elsősorban a növény virágát és levelét használják fel.HATÓANYAGOK - Az erdei mályva nagy mennyiségű nyákot tartalmaz, amely enyhíti a légzőrendszeri irritációt. Találhatók benne ezenkívül cserzőanyagok, szerves savak, antocianidinglikozidok, fitoszterolok, ásványi sók, valamint B- és C-vitamin.

ALKALMAZÁS - Mivel a nyálka csillapítja a különféle irritációkat, többnyire megfázás, köhögés, hörghurut (bronchitis), továbbá a szájüreg- és a toroknyálkahártya gyulladásának kezelésére alkalmazzák. Az erdei mályva nyákjából készített teát a népi gyógyászatban korábban hasmenés, gyomor- és bélpanaszok, illetve a húgyhólyag gyulladásos megbetegedései ellen használták. Külsőleg, bőrirritációra és - gyulladásra a növény főzetéből készült borogatás vagy bőrpuhító fürdő alkalmazása javasolt.


FELHASZNÁLÁS

Teaforrázat - a levelek és virágok keverékéből 2-3 kávéskanálnyit öntsünk fel 2,5 dl lobogva forró vízzel, 10-15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A keveréket felönthetjük 2,5 dl hideg vízzel is, majd időnként megkeverve hagyjuk állni 2-3 órán át, végül szűrjük le. Naponta néhány alkalommal igyunk meg lassan 1 csésze teát, vagy öblögessük vele a szánkat és a torkunkat. Ha a teát köhögés ellen fogyasztjuk, ízesítsük mézzel.

Gyógynövénykeverék - Tea köhögés ellen és a megtapadt váladék felszaggatására: Keverjünk össze 30-30 g orvosi ziliz gyökeret, édesgyökeret és erdeimályva-virágot. Egy púpozott kávéskanál keveréket öntsünk fel 1,5 dl lobogva forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Édesítsük mézzel, és naponta néhányszor igyunk meg belőle 1 csészével.

Erdei mályva-virággal készített bor - Öntsünk fel 50 g erdei mályva-virágot 1 liter borral, majd tegyük félre. 10 nap elteltével szűrjük le. Szükség esetén fogyasszunk belőle naponta többször 2 evőkanállal. Toroköblögetőként is használhatjuk.

Borogatás - Keverjünk össze 20-20 g erdei mályva virágot, orvosi ziliz gyökeret és kamillavirágot, valamint 40 g összetört lenmagot. Egy evőkanál keveréket öntsünk fel 1 csésze lobogva forró vízzel, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Irritált bőr, ekcéma és kelések kezelésére alkalmazható.

ÉRDEMES TUDNI - Az erdei mályva begyűjtési időszaka júniustól augusztusig tart. Csupán a növény virágát szedik le kocsány, illetve a levelét annak nyele nélkül. A szárított virágokat és leveleket sötét helyen kell tárolni, mintegy 3 évig használhatók fel.Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK