CICKAFARK - Növény termesztés

-Növény termesztés-

Achillea millefolium

Virágos Szent János napján szedj kamillát, gyűjts gyógyfüvet, mert a házi füvek sokszor jobbak a patikaszereknél.

A cickafark gyógyító hatását már az ókorban ismerték. A növény tudományos elnevezése a legendás thesszáliai hősre, Akhilleuszre utal, aki cickafarkleveleket tett a véző sebekre, hogy megmentse a haláltól csatában megsebesült barátját. Számos hatóanyagának köszönhetően a cickafark nem csak vérzéscsillapításra használható. Segítségével különféle emésztőrendszeri panaszok szintén sikeresen kezelhetők. A cickafarktea serkenti az emésztőmirigyek munkáját, megszünteti a felfúvódást és a székrekedést, serkenti az étvágyat és a gyomorsavtermelést, de az emésztő- és a vizeletkiválasztó rendszer fájdalmas simaizomgörcseit is hatékonyan oldja. A cickafark enyhíti a menstruációs fájdalmakat, mérsékli az erős vérzést, szteroltartalma szabályozza a havi ciklust. Ezenkívül csökkenti a vérnyomást, javítja a vérkeringést, enyhíti a visszértágulatot. Enyhén nyugtató és lazító hatású.

TALAJ/TERMESZTÉS
  • A cickafark a napos vagy félárnyékos helyet kedveli.
  • Könnyű és száraz, pangó talajvíztől mentes talajon jól fejlődik.
  • Ellenálló a faggyal és a kártevőkkel szemben.
A zsenge leveleket már kora tavasszal, míg az egész virágzó növényt június és szeptember között érdemes begyűjteni.
A cickafark jótékony tulajdonságát különféle módokon használták ki a régmúltban. Állítólag amikor járvány fenyegette a városokat, csomóba kötött cickafarkot akasztottak az ablakba és ajtóba, hogy a halálos kórt távol tartsák.Jellemzők: A cickafark az őszirózsafélék családjába tartozik. A természetben mezőkön, legelőkön fordul elő, időnként gyomnövényként a szántóföldeken is megjelenik. Jellegzetessé teszi júniustól őszig virágzó, leggyakrabban fehér színű ernyős virágzata. Tavasszal először a keskeny és szárnyasan összetett levelekből álló levélrózsa fejlődik ki. Ebből nő ki az erős, enyhén molyhos szár, együtt a kétszeresen vagy háromszorosan, szárnyasan összetett levelekkel.

GONDOZÁS
A meglehetősen igénytelen cickafark igen kevés törődést igényel, ennek ellenére ne ültessük nagyon nyírkos vagy teljesen sötét helyre. A tömör, agyagos talajt homok hozzáadásával lazítsuk fel.

Szedés

A fiatal hajtásokat a tavaszi időszakban gyűjtsük be azonnali fogyasztásra. Gyógyászati célra az alső levélrózsából szedett egész elvelek alkalmasak. A virágzó növényt 10 cm-rel a föld felettt metszik el, csomókba kötik, majd sötét és száraz helyen felfüggesztve szárítják, de száríthatjuk 30°C-os sütőben is. A friss növénnyel való érintkezést követően alaposan kezet kell mosni, a cickafark nedve ugyanis allergiát válthat ki, különösen abban az esetben, ha a bőrünket egyúttal napfény is éri.

ALKALMAZÁS
Tavaszi salátákat gazdagíthatunk a cickafark friss, zsenge hajtásaival. Tea készítéséhez 1 kávéskanál szárított cickafarkot öntsünk fel 2 dl forrásban lévő vízzel. Menstruációs fájdalom, étvágytalanság, valamint görccsel járó emésztési panaszok esetén naponta igyunk meg három csésze meleg cickafarkteát. Külsőleg, borogatás formájában alkalmazva kisebb horzsolásokat, könnyű sérüléseket kezelhetünk vele. A cickafark frissen préselt leve a forrázathoz hasonló jótékony hatást fejt ki, nyílt sebbel azonban nem érintkezhet. A cickafark szárított virágzatát felhasználják virágkompozícióhoz díszítőelemként.

ÉRDEMES TUDNI
Nyári virágcsokorba kötve szépen mutat a dekoratív cickafarkvirágzat. Vízzel töltött vázába téve sokáig megőrzi szépségét.

HOGYAN TERMESSZÜK?
A különféle cickafarkváltozatok magjai rendszerint kaphatók a keretészeti szaküzletekben, ahol időnként palántákat is kínálnak. Ne feledjük, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható rózsaszín, piros és sárga virágú cickafarkváltozatoknak nincs góygyhatásuk, de csodás díszei lehetnek kertünkenk vagy virágcsokorainknak. A cickafark talajtakaró növényként sikeresen ültethető más fás szárú, évelő növények közé, valamint gyógynövénykertekbe.

VETÉS

1. Márciusban vagy áprilisban készítsünk elő egy speciális palántázófölddel teli tálat. A magokat ne szórjuk bele túl sűrűn, hogy a frissen kihajtó növényeknek elegendő hely jusson. A magokat csak finoman nyomkodjuk a talajba.
2. Közvetlenül vetés után óvatosan locsoljuk meg, a levegő hőmérsékletét pedig tartsuk 20°C-on.
3. A hajtások 2-3 hét múlva jelennek meg. Tegyük a tálat világos helyre, de közvetlen napfény semmiképpen ne érje.
4. Amikor a fiatal növények elérik az arasznyi magasságot, ültessük ki őket a szabadba. A magokat vethetjük közvetlenül a földbe is; erre a tavasz vagy az ősz a legmegfelelőbb.

SZAPORÍTÁS
A cickafark szaporítását gyökérosztással vagy a növény föld alatti hajtásainak segítségével végezhetjük. Gyökérosztás esetén a gyökeret ássuk ki, majd kb. 2 órára tegyük vízzel teli edénybe. Ezután éles késsel vágjuk 2-3 darabba. A gyökérdarabokat ültessük megfelelő helyre úgy, hogy egymástól elegendő távolságra legyenek. Ha hajtásról szaporítunk, ássuk ki a kb. 7 cm hosszúságú hajtásokat, és ültessük el őket új helyen.

Az aromás illatú cickafark (Achillea) előnyben részesíti a napos fekvésű területeket. Rendkívül kitartóak a jószagú cickafark (Achillea filipendula) fajtái, melyek ráadásul jó állóképességgel is rendelkeznek. A szokásos sárga virágú fajták helyett választhatjuk a pasztell-narancssárga ’Terracotta’-t, vagy a rózsaszín ’Pretty Bellinda’-t. Ültessünk mellé ibolyaszín ligeti zsályát (Salvia nemorosa) és sárga keskenylevelű szépecskét (Coreopsis), és olyan kombinációt kapunk, amely egész nyárom keresztül megszínesíti az ágyást. A zsályánál be kell segíteni egy kicsit, ha elvirágzott, vágjuk vissza egyharmad magasságig, mert csak így lesz hajlandó augusztustól másodjára is virágozni.


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK