SZŐLŐ, vörös bortermő - Vitris vinifera tinctoria

A vörös bortermő szőlő termesztett szőlőfajta, amelynek a levele ősszel részben vagy egészen vörös. (Ezt a fajtát nevezik festőszőlőnek). Felkúszó, fásodó szárú (rajta ágkacsok) növény (lián), amelynek levelei tenyeres erezetűek. Illatos virágzata májustól júniusig jelenik meg. Bogyótermésében 4 mag van, a kemény maghéj alatt a magbelső zsíros olajat és fehérjét tartalmaz.

A vörös bortermő szőlő kedveli az agyagos vagy szilíciumban gazdag talajt.

Felhasznált részei - A leveleket hasznosítják ,amelyek antocianinokban gazdagok, és a növény színéért, valamint a vérkeringésre gyakorolt hatásáért felelősek. A leveleket szüret után, ősszel gyűjtik be, amikor színük vörös lesz. Hatóanyag-tartalmuk ekkor a legmagasabb. A leveleket hűvös helyen, szabad levegőn, árnyékos helyen szárítják. forrázatként és por formájában, tinktúra vagy kivonat készítésére használják.

HATÓANYAGA - A vörös bortermő szőlő polifenolokat (klorogénsavat és származékait), flavonoidokat (kvercetin és kempferol) és cseranyagokat tartalmaz. Az antocián vegyületek a száraz levél mintegy 0,3%-át teszik ki. A levélben vannak még szerves savak, cukrok és C-vitamin is.

A vörös bortermő szőlő polifenoljainak a hajszálerek áteresztőképességére gyakorolt hatását tanulmányozták azok a munkák, amelyek bebizonyították, hogy a hatóanyag fokozza az erek ellenálló képességét (P-vitamin-hatás). ugyancsak nyilvánvalóvá vált, hogy figyelembe kell venni a begyűjtés idejét, körülményit, mivel hatóanyag-tartalma ettől függően lesz optimális. A kielégítő gyógyhatás eléréséhez a vörös bortermő szőlő kivonatainak bizonyos mennyiségi és minőségi követelményeknek kell megfelelniük.

GYÓGYHATÁSA - Állatokon végzett kísérleteknél beigazolódott a vörös bortermő szőlő hajszálereket védő hatása. Az erek áteresztő képességének csökkenés a kollagénnek köszönhető. Az embergyógyászatban a vörös bortermő szőlőben lévő anticianinoknak a vénás keringési elégtelenségre való jótékony hatását több tanulmány is bizonyította.

FELHASZNÁLÁSA - Belsőleg a vörös bortermő szőlő levelét a vénás keringési elégtelenség (dagadt lábak), az aranyér, a hajszálerek törékenyésge (véraláfutás, pontszerű bőrvérzés) tüneteinek kezelésére alkalmazzák. Néha hasmenés ellen is használják.

FIGYELMEZTETÉS! - A vörös bortermő szőlőnek mind ez ideig nem ismert mérgező hatása, még elhúzódó alkalmazás esetén sem.

ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG
Vénás keringési elégtelenség, aranyér, véraláfutás, pontszerű bőrvérzés
Teafőzet: 1 filteres tasakot tegyen 2 dl forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. Napi adag: 1-3 csésze.
Kapszula (50 mg száraz kivonatból): naponta 3 alkalommal, étkezésekkor, 1 nagy pohár vízzel.
Tinktúra: 30-60 cseppet keverjen el 1 pohár vízben. Naponta 3 alkalommal.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!Megjegyzések

 1. Szívesen olvasom a blogot, ezért is lenne egy kérésem! Nagyon sok a hiba a szövegekben, többnyire elütési hibák, meglehetősen zavaró olvasáskor. Kérem korrigálják a hibákat, hiszem, hogy még több olvasója lesz!
  Köszönettel!
  Kavics

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm kedves kavics. Nagyon örülök, és igyekszem odafigyelni a helyesírásra is, hiszen teljes mértékben igazad van, hogy zavaró az olvasásnál, már én is jártam így más oldalakon! Közben én is megnéztem a te blogodat, nagyon klassz képeket csináltál, és remek helyeken jártál. Ha megengeded, kiteszem a blogod elérhetőségét ide is! További szép napot, kívánok neked!
  Timcsi

  VálaszTörlés
 3. Timcsi, örülök, ha megjelenteted a blogom elérhetőségét.
  További hű olvasód!
  kavics :-)

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK