ZSÁZSA, kerti - Lepidium sativum

Vérszegénység és gyengeség esetén ajánlott, jót tesz a hajnak, a bőrnek és a körmöknek.


A kerti zsázsa, hétköznapi nevén zsázsa, eredetileg a  Földközi-tenger keleti medencéjéből származik. Magjait már az egyiptomi fáraók sírjaiban is megtalálták. Mára egész Európában és Ázsiában elterjedt. Csakúgy, mint a káposztafélék családjába tartozó növények többsége, a zsázsa is tartalmaz mustármagolajat és glükozamint, ezek adják jellemző, a tormáéra emlékeztető csípős, pikáns ízét. Ezek az összetevők szabályozzák az anyagcserét és a veseműködést, erősítik a gyomrot és a húgyhólyagot, gyógyítólag hatnak a reumatikus betegségekre és csúzra. A zsázsa ezenkívül fontos A-, B1-, B2-, C-, E-, PP-vitamin forrás. Olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a kén, a króm, a kálium, a mangán, a magnézium és a kalcium. Éppen ezért főleg télen népszerű, különböző saláták értékes összetevője. Egyszerűen nevelhető a kertben, az ablakpárkányon vagy az erkélyen.

TÁROLÁS / TALAJ
  • A félárnyékot kedveli. Erős napsütésben csípős lesz és keserű.
  • Igénytelen: homok, tőzeg, föld, konyhai papírtörlő, vatta.
  • 30-50 cm magasra nő, az 5-10 cm magasra nő, az 5-10 cm magas hajtásokat szedjük le.

Ha otthon neveljük, egész évben lehet szedni, akár már hét nap után; szabad földön márciustól decemberig, az ültetéstől számított 6-8 hét után.

A zsázsával rokon növény a vízitorma (Nasturtium officinale), melynek fiatal hajtásai többek között A- és C-vitaminban, illetve kalciumban gazdagok. A vízitorma tisztítja a vért, étvágygerjesztő, és csökkenti a daganatok kialakulásának esélyét.

Jellemzők: A nem évelő zsázsának először két két levele nő hosszú száron, ezt követi a többi apró, világoszöld, enyhén pelyhes levél. Nyáron, júniusban, a hajtások végén kicsi, fehér vagy halványsárga virágok jelennek meg. Kizárólag a csírázó növényeket és az egészen fiatal hajtásokat szabad felhasználni.

GONDOZÁS - A magokat nedves talajba szórjuk, és rendszeresen locsoljuk, amíg ki nem hajtanak. Trágyázni nem szükséges, mivel a zsázsa gyorsan nő. Hamar szedhető, még a csírázás alatt, vagy amikor a levelei kihajtanak, de mindenképpen még azelőtt, hogy kifejlődne a gyökérrendszere.

A növény védelme - A zsázsa általában nem érzékeny a betegségekre és a kártevőkre. Hogy egészséges maradjon, ha otthon neveljük, használjunk megfelelő virágföldet.

Szedés és feldolgozás - A zsázsa akkor használható a legjobban, amikor a hajtások legfeljebb 5-10 cm hosszúak, mivel az idősebb növények íze már túl csípős és keserű. A szárakat éles konyhai ollóval vágjuk le. A zsázsát nem lehet tartósítani, ezért a legjobb egész évben termeszteni az ablakpárkányon, hogy mindig friss növényünk legyen.

Felhasználás - Mindig csak friss zsázsát használjunk. Íze sokféle salátához, leveshez, túrókészítményhez, tojásételhez, paradicsomhoz, krumplihoz, vajas kenyérhez is illik. Díszíthetünk vele savanyúságot vagy hideg előételt. A levesekhez, szószokhoz, főzelékekhez csak főzés után adjuk hozzá, a  növény így meg tudja őrizni magas C-vitamin-tartamát. A zsázsa túlzott fogyasztása puffadást okoz (a mustármagolaj miatt), ezért csak kis adagban adjuk az ételekhez. Ha a salátához zsázsát adunk, az ecetet citromlével helyettesítsük.

ÉRDEMES TUDNI - A zsázsát elő növényként nevelhetjük az olyan ágyasokban, ahova később fejes salátát ültetünk. Ha hónapos, vagy jégcsapretek magjaival együtt vetjük, intenzívebbé teszi az ízüket.

TERMESZTÉS - A kertben vagy az erkélyen márciustól szeptemberig termeszthetjük. Az ablakpárkányon egész évben hajt és növekszik. A téli hónapokban ajánlatos vízkultúraszerűen termeszteni, föld nélkül, vizes vattán vagy konyhai papírtörlőn, kis tálkákban, vagy kifejezetten zsázsa termesztésre tervezett agyagedényekben. Összehasonlítva a termőföldben termesztéssel, ilyenkor kisebb nitrogénszennyezés éri a hajtásokat.

Házi termesztés
1. Szórjuk a magokat ritkásan egy nedves vattával k9töltött ládába.
2. Nyomkodjuk a magokat finoman a talajba.
3. Locsoljuk meg egy kevés vízzel, és tartsuk nedvesen. 2-3 nap elteltével csírázni kezd.
4. Amikor a csírák 5-10 cm hosszúak, a talaj fölött ollóval vágjuk le őket.
5. Tipp: 7-14 naponta ajánlatos újra vetni, hogy mindig legyen friss zsázsánk.

Szabadföldi termesztés
1. Márciustól könnyedén szétszórhatjuk, vagy egymástól kb. 10 cm távolságra lévő sorokba ültethetjük a magokat.
2. Fedjük be, locsoljuk meg, és tartsuk nedvesen a talajt.
3. A hőmérséklettől függően 7-20 nap múlva  jelennek meg az első hajtások.
4. Akkor vághatjuk le, amikor a növények legalább 5 cm magasak. Ha a hajtásokat nem vágjuk le se túl korán, se túl későn, újra kihajtanak, és másodszor is levághatjuk őket.
5. 14 naponta ültessünk új növényeket, de mindig máshova.

A márciusban ültetett zsázsa fólia alatt jobban nő.


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK