2013. október 13., vasárnap

VIRGINIAI VARÁZSMOGYORÓ - Hamamelis virginiana

Hatásos aranyér, hasmenés és bőrgyulladás esetén.


Kép: novenyhatarozo.info
Az Észak-Amerikából származó nagy levelű csodamogyoró vagy virginiai varázsmogyoró kérgének és levelének gyógyhatása régóta ismert. A 18. század eleje óta a növény Európában is megterem. Külsőleg hasonlít a közönséges mogyoróbokorhoz. Termése csak jóval a virágzás után jelenik meg, ezért kapta a varázsmogyoró nevet.

Jellemzők: Ez a csodamogyoró félék családjába tartozó, mogyoró bokorra emlékeztető növény akár 7 m magasra nőhet. Illatos virága ősszel nyílik - termése csak a következő év nyarán érik be. Kérge határozottan keserű ízű, levelei enyhén kesernyések.

Előfordulás - A virginiai varázsmogyoró hazája Észak-Amerika keleti partja. Kanadától Floridáig sziklás termőhelyeken nő, de találkozhatunk vele Kelet- Ázsiában és helyenként Afrikában is. Nálunk dísznövényként bukkan fel parkokban és kertekben.

Gyógyászati alapanyag - Gyógyszernek főleg kérgét és levelét dolgozzák fel. Virágzó friss gallyaiból és szárított kérgéből varázsmogyoró-vizet állítanak elő. Homeopátiás készítmények előállításához gyökerének kérgét használják fel.

Hatóanyagok -Levele, de elsősorban kérge akár 10% csersavat is tartalmazhat, többek között hamamelitannint és ellagitannint. A belőle készült termékek belsőleges és külsőleges alkalmazása főleg a csersavak összehúzó, gyulladáscsökkentő és lokális vérzésgátló hatásán alapszik.

Felhasználási javaslat - A virginiai varázsmogyorót külsőleg aranyér és visszér ellen használják. Felületi bőrsérülések és zúzódások esetén is hatásos. a népi gyógyászat a varázsmogyorót a hasmenés gyógyítását elősegítő és erősítő szerként is ajánlja. Elállíthatja a kisebb vérzéseket, pl. a torok nyálkahártyájában.

ÉRDEMES TUDNI - A virginiai varázsmogyoró kérgéből és leveléből készült szerek belsőleges alkalmazása érzékeny betegeknél gyomorirritációt okozhat.

FELHASZNÁLÁS - Tea - Enyhe hasmenés esetén: 1-2 g apróra vágott levelet vagy 1 kávéskanál porított gyökeret forrázzunk le 1,5 dl vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Igyunk meg belőle az étkezések között naponta 3x1 csészével.

Borogatás - Kisebb sérülések esetén: 5-10 g levelet főzzünk 10 percig 1,5 dl vízben. Szűrjük le, majd hűtsük ki; a főzetet hígítatlanul használjuk borogatásokhoz és lemosásokhoz.

Folyékony kivonat - Szájüregi és torokgyulladás esetén: a vízzel 1:3 arányban hígított varázsmogyoró kivonattal naponta néhány alkalommal öblögessünk. A kivonat szerepel számos gyógyszer összetevői között.

Végbélkúp és -kenőcs - Aranyér esetén: Mindennap használjunk 1-2 (gyógyszertári) végbélkúpot székelés után, majd alkalmazzuk a kenőcsöt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére