2013. november 22., péntek

KÁMFORFA - Cinnamomum camphora

Reuma, megfázás és szívpanaszok kezelésére

A kámfort régóta nagy becsben tartják, a kínaiak gyógyhatású és ízesítő szerként használták. Manapság elsősorban hűsítő és fájdalomcsillapító hatása miatt van jelentősége.

Jellemzők: A hatalmasra növő, örökzöld kámforfa a babérfélék családjába tartozik. Kissé emlékeztet a hársfára, de magassága elérheti a 30 m-t, törzse pedig 5 m vastag lehet. A kámforfa hosszú életű. Bőrszerű levelének jellegzetes, intenzív illata van.

Előfordulás - A kámforfa Kelet-Ázsia partvidékeiről származik. Emellett azonban termesztik is Kelet- és Észak-Afrikában, Srí Lankán, Mexikóban és az Egyesült Államok déli részén.

Gyógyászati alapanyag - A gyógyhatású kámfort az 50 évesnél idősebb kámforfák gyökeréből és kérgéből nyerik.HATÓANYAGOK - A növény legfontosabb hatóanyaga az illóolaj, amely nagy mennyiségben tartalmaz hűsítő, görcsoldó és fájdalomcsillapító kámfort. A kámfor nagy része az illóolajból már szobahőmérsékleten kikristályosodik. Az illóolajban monoterpének, cineol és borneol is található.

Felhasználási javaslat - Mérgező hatása miatt a kámfort tartalmazó készítmények csak külsőleg alkalmazhatók, reumás panaszok és izomfájdalmak ellen. A kámfor hűsíti a bőrt, csillapítja a fájdalmat és a viszketést. Kisebesedett láb és vízhólyagok esetén is segítséget nyújt. Fertőtlenítő hatása miatt a kámfort a megfázás kezelésére is alkalmazzák. Régebben légzésserkentő szerként használták szív- és keringési betegségek esetén. Néha találkozhatunk vele szívműködést javító kenőcsökben és cseppekben is.

 ÉRDEMES TUDNI - Csecsemők és kisgyermekek számára már 1 gramm kámfor halálos lehet. Mivel a bőrön és a belélegzett levegőn keresztül is bejut a szervezetbe, számukra a használata külsőleg is tilos. Alkalmazása után fulladás, görcsroham, végül eszméletvesztés léphet fel.FELHASZNÁLÁS
Kámforos szesz 
Ez a kámfor 10%-os alkoholos oldata. A kámforos bedörzsölés javítja a bőr vérellátását, csillapítja a bőr vérellátását, csillapítja a fájdalmakat.
Kenőcs
A gyógyszertárak sokféle kámforos kenőcsöt kínálnak ízületi és izomfájdalmak kezelésére.
Szájöblítő és arctisztító tonik 
A kámfor enyhén antibakteriális hatású, ezért kis mennyiségben szájöblítők és arctisztító tonikok készítésénél is felhasználják.
Inhaláló szerek 
A köhögés elleni inhaláló szerek, valamint a mellkas bedörzsöléséhez használt kenőcsök néha tartalmaznak görcsoldó és köptető hatású kámfort. Ezeket a készítményeket azonban tilos alkalmazni csecsemőknél és kisgyermekeknél.
Gyári készítmények
Néhány készített gyógyszerben, kenőcsben, melegítő tapaszban és folyadékban a kámfort főleg a reumás fájdalmak kezelését elősegítő hatása miatt használják fel.


Kapcsolódó cikkek:


2 megjegyzés:

  1. De jó, a kámfort ismertem, most már tudom, hogy fája van... :-)

    VálaszTörlés
  2. Nem stimmel a megjegyzés, hogy csak külsőleg lehet használni! A németek kiváló alkoholban oldott cseppeket csinálnak belőle vérkeringést növeli! "korodin"

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

IDŐJÁRÁS