2013. november 8., péntek

ZÖLDSÉG termesztés-Növény termesztés

A gazdasági válságban érdemes átgondolni a mindennapi kiadásokat, és a zöldségek bizony nem tartoznak a legolcsóbb élelmiszerek közé.
A zöldségek ára még a csillagos égben van, de már mindenki vágyik egy kis friss zsenge salátára, finom ropogós paprikára, vagy épp a lédús ízletes paradicsomra. A zöldségek egészségesek, rostban és vitaminban gazdagok, és élénk nyári színükkel jobb kedvre derítenek minket, ami a napfény hiányos téli időszak után jól jöhet. Ezért vágyik szervezetünk tavasszal a sárga színű paprikára, piros paradicsomra vagy épp a nyugtató zöld salátára.
Ám a zöldségek már nyáron sem lesznek nagyon olcsók, így aki szereti ezeket a finom és főleg egészséges ételeket, jobban jár ha saját maga termeli meg kertjében a család szükségletének megfelelő mennyiségű zöldséget. A legkisebb kertben is kialakíthatunk egy kis veteményest ahol akár magról akár palántáról ültethetünk áprilisban zöldségeket.Még a gyümölcsfák alá is ültethetünk néhány félárnyékos helyen is megélő zöldség fajtát, ilyen pl. a petrezselyem, a zeller, a vöröshagyma, a spenót és a sóska. Használjuk ki a legkisebb területet is és termeszünk akár saját fokhagymát, vöröshagymát, vagy néhány répát.


Vannak fajok, amelyekre nagyobb odafigyelést kell fordítani ilyen pl. a paprika, a paradicsom, a tojásgyümölcs, és a görögdinnye, de ezek a növények csak akkor hoznak elegendő és jó minőségű termést, ha a körülmények ideálisak és megfelelőek számukra.


Egy két zöldséget teraszon vagy erkélyen is nevelhetünk dézsában, a kapor, a petrezselyem és más levél fűszernövény között hasznosak lehetnek. A zöldségeket nem azért termesztjük, hogy szépek és üdék legyenek, hanem hogy finomak és ízletesek, így ne a díszítő értéküket vegyük szempontul. El kell dönteni, hogy a kertünk egészéből díszkertet szeretnénk varázsolni, vagy egy kis részt elkerítünk, és hasznos veteményest alakítunk itt ki.


A veteményes kerthez nincs szükség szép utakra, vagy térelválasztó pázsitra, hiszen itt a sor és tőtávolság is elég ahhoz, hogy belépjünk a növények közé. Egy pár deszkával vegyük körbe az ágyást és máris ültethetjük az ízletes és finom zöldségeket. Ha nincs elég nagy kertünk, akkor is ültethetünk zöldséget, vegyük célba a kerítést és futtassunk fel rá babot, vagy ültessünk a kerítés elé csemegekukoricát, napraforgót, de a torma, és a rebarbara is könnyen nevelhető.

Aki saját zöldséges keret szeretne fontos, hogy nagy odafigyeléssel tegye ezt. A zöldségek csak akkor lesznek ízletesek és finomak, ha a talajból minden szükséges tápanyagot fel tudnak venni. Épp ezért ősszel érdemes jó minőségű trágyát beásni a tavaszi zöldség ágyás helyére. Felejtsünk el mindenféle mesterséges műtrágyát és vegyszert, hiszen ezek a nyári zöldségben is megtalálhatók majd, így csak természetes anyagokkal dolgoznunk.


A kártevők ellen is védekezzünk, bio módon ültessünk minél több hagyma félét a növények közé, de néhány körömvirág vagy csalán is riasztó lehet. A fokhagymát már messziről elkerülik a bogarak és más kártevők. De permetezhetünk csalán lével, begónia lével így máris természetes úton védekeztünk a kártevők ellen.


A talaj javítására használjunk fel természetes anyagokat, mint a marhatrágya, a komposzt(a komposztálásról később még szó lesz), amelyet akár mi magunk is készíthetünk, vagy néhány talajjavító növény ilyen pl. a fehér mustár, amelyet ültetés után 2 hónappal lehet a talajba forgatni így természetes talaj javítóvá válik.


Minden tavasszal és ősszel ássuk fel jó mélyen a talajt és minden növényi hulladékot forgassunk vissza talajba. A trágyát és más talajjavítót kb. 15 cm mélyen kell beásni a talajba.

A szépen felásott és elgereblyézett talajba már áprilisban vethetjük a magokat vagy ültethetjük a kis zöldség palántákat. A rögös és túl agyagos talajban a növények nem tudnak fejlődni, itt vagy cseréljük ki a felső talajréteget, vagy speciális géppel lazítsuk fel a talajt.


A legjobb, ha kiültetés előtt már márciusban védett helyen ládában előneveljük a palántákat, és a 10-15 cm.-es erős előnevelt zöldségeket ültetjük ki a szabadba. Az ültetéshez használjuk műanyag vagy fa ültetőfát, és tartsuk be az ideális sor és tőtávolságot. Majd ne felejtsük le utána jó alaposan beöntözni a növényeket, mert egy kisebb kiszáradás is végezetes lehet számukra. Ezek után már csak rendszeres kapálásra gyomlálásra és öntözésre van szükségük, és persze sok napfényre és melegre.


A zöldségeket szinte tavasztól őszig ültethetjük és szüretelhetjük folyamatosan.

Márciusban vethetjük: Sárgarépát, a petrezselymet, a fokhagymát, a borsót, és a fejes salátát.

Áprilisban: Nyári retek, spárgatök, korai burgonya, paprika, paradicsom, sütőtök, sóska, kukorica, káposztafélék, és a görögdinnye.
Májusban: Uborka, bab, kapor, kukorica.
Júniusban: Fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, zöldbab.
Nyár végén: Cékla, téli retek, spenót, kapor, zöldbab, téli saláta.

Fontos hogy a kiültetést csak akkor végezzük le, ha a hőmérséklet már eléri egyenletesen a 15 fokot. A nappali meleg és az éjszakai hideg miatt a palánták akár 1 éjszaka alatt is elpusztulhatnak.


A zöldségekkel sincsen több gondunk, mint az egynyári vagy évelő virágokkal és bár nincsenek olyan szépek és pompásak, mint a virágok, velük egészségesebbek szebbek lehetünk, sőt még spórolhatunk is. Ajánljuk, minden kertbarátnak próbálja ki a saját zöldséges kert örömeit és izgalmait.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

IDŐJÁRÁS