LESTYÁN, orvosi - Növény termesztés

Levisticum officinale

Lány ha lestyánt dob vízbe, hamar jön a kérő érte. (Lengyel közmondás)

Ezt a zellerfélék családjába tartozó évelő növényt már az ókorban is termesztették. A középkorban a lestyánnak mágikus szerelmi erőt tulajdonítottak - reszelt gyökerét italba szórták, ezzel kívánták elérni a szeretett személy vonzalmát. Ma már tudjuk, hogy a lestyán nem afrodiziákum, viszont nagyszerűen feljavítja a vele fűszerezett ételek ízét és illatát. Szinte minden húsleveskocka előállításakor felhasználják, és alapvető adaléka a híres Maggi fűszereknek is. A lestyán levele és gyökere vizelethajtó, emésztésjavító és melegítő hatású. Hatóanyagai segítenek vese- és hólyagpanaszok, gyomorbetegségek, reuma és menstruációs zavarok esetén. A természetgyógyászatban a lestyán apróra vágott, szárított gyöktörzséből leggyakrabban forrázatot készítenek.

TALAJ / TERMESZTÉS
-A napos és félárnyékos helyeket kedveli
-Tápanyagban gazdag, nedves talajt igényel.
-Megfelelő talajon elérheti az 1,8 méteres magasságot.

Friss leveleit tavasztól őszig bármikor leszedhetjük. Gyökerét a termesztés harmadik - negyedik évében, szeptember-októberben szokták kiásni. Európa egyes részein a lestyánnak a szerencsétlenségtől, a rontástól és a gonosz varázslatoktól megóvó erőt tulajdonítottak. A tehenek lábát lestyánnal kenték be, a libáknak pedig lerakott tojásaik közé tették a növényt.

Jellemzők: A szívós, télálló növény gyöktörzse szerteágazó és vastag. Csőszerű szárán erős illatú, hosszúkás sötétzöld levelek nőnek. Jellegtelen, halványsárga virágai kettős ernyőt alkotnak. Júniustól augusztusig virágzik.

GONDOZÁS - A lestyánt 10-15 éven keresztül is tarthatjuk a kert ugyanazon részén, de évente javítsuk fel a földjét komposzttal. Rendszeresen kell öntözni. Ha leveleit és gyökerét szeretnénk megerősíteni, metsszük le virágos hajtásait. Termesztésének első évében ajánlott földkupaccal védeni a növényt a fagytól.

BEGYŰJTÉS ÉS FELDOLGOZÁS - Ha fűszerként használjuk, levelét egész évben gyűjthetjük, az első évben azonban csak néhányat szedjünk le. Az idősebb növény gyökerét szeptember-októberben ássuk ki, tisztítsuk meg, és felakasztva a friss levegőn szárítsuk meg. A vastagabb gyökereket vágjuk ketté. Szárítás után a feldarabolt gyökeret tartsuk üvegedényben. A leveleit is száríthatjuk.

ALKALMAZÁS - Ízletes, a zellerre emlékeztető ízű levelét levesbe, mártásokba tehetjük leveskocka helyett ( amely a fűszereken kívül sok sót, cukrot és mono-nátrium-glutamátot is tartalmaz). A lestyán elősegíti a zsíros, puffasztó ételek emésztését. A gyökeréből készült tea vizelethajtó, és segít az ödémás láb víztelenítésében. enyhíti a húgyhólyag és a vese betegségeit, erősíti a túl gyenge menstruációs vérzést. Figyelem: Terhes nők nem használhatják a lestyán ugyanis serkenti a nemi szervek vérbőségét.

ÉRDEMES TUDNI - Szárított gyökerét jól záródó üvegedényben kell tárolni, mert könnyen magába szívja a nedvességet, és gyorsan megpenészedhet.

HOGYAN TERMESSZÜK? - A lestyánt nevelhetjük magról és palántáról is. A magok boltban kaphatók - tavasszal vagy nyáron vethetjük balkonládába, virágcserépbe vagy a kertbe is. A palántákat kora nyáron egymástól 50-60 cm távolságra ültessük ki. A növényből általában a közepes levelű változat kapható. Az erkélyre elég egy tő, hiszen nagyon buján nő. A cserép legalább 30 cm átmérőjű legyen.

Vetés magról
1. Húzzunk a kertben 2-3 cm mély barázdákat egymástól 50 cm távolságban, és vetés előtt néhány órával kicsit locsoljuk meg a talajt.
2. A magot - némi távolságot megtartva - vessük az előkészített barázdákba. Ezután óvatosan locsoljuk meg, és húzzunk rá egy vékony réteg földet.
3. Ha túl sűrűn hajtanak ki a magok, ritkítsuk meg.
4. Ahhoz, hogy a növényeknek elegendő hely jusson, egyeljük ki a vetést, hogy a tövek között megfelelő távolságot kapjunk.

SZAPORÍTÁS - A lestyánt elsősorban tavasszal, magról szaporítják. A magjait mi is leszedhetjük ősszel. eredményesen lehet szaporítani tőosztással is, tavasszal a sarjadás megindulása után, vagy ősszel. Amikor kiássuk, vigyázzunk a gyökerére, mivel a növény minden részének fejlődéséhez fontos a megfelelő mennyiségű gyökérzet. Mielőtt kiásnánk, alaposan locsoljuk meg. A gyöktörzset ásóval osszuk legfeljebb három részre. A töveket ezután azonnal ültessük el, és bőven locsoljuk meg.

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK