SÁFRÁNY, jóféle - Fűszernövény

-Fűszernövények-

Crocus sativus

A sáfrány ismert és értékes, jellegzetesen pirosas-narancsos színű fűszer, ételszínezék, valamint gyógyászati alapanyag. A terméket a jóféle sáfrány (Crocus sativus) virágának szárított bibéjéből vagy porzóiból nyerik. Kézzel szedik, és kímélő módon szárítják faszénparázs vagy forró hamu felett. Szárítás után a sáfrány vékony szálai intenzív illatot árasztanak. Egy kilogramm bibéhez kb. 150 ezer világ szükséges, ezért a sáfrány a világ legdrágább fűszere.  

Gyakran hamisítják körömvirág vagy téglapor hozzáadásával.

A sáfrányt az ókortól kezdve ételek, borok és parfümök készítéséhez használják. A gyógyászatban ma is alkalmazzák görcsök és menstruációs panaszok esetén. Fűszerként és színezékként sok rizses étel és sütemény készítéséhez kiváló.

Sáfránykenőcs ízületi gyulladásra - A természetgyógyászatban az ízületi gyulladást kísérő panaszok enyhítésére sáfrányt tartalmazó kenőcsöt szoktak alkalmazni. Magas ára miatt azonban a sáfrányt ritkán használják. Bár a sáfránykenőcs nem kapható késztermékként, egyes gyógynövényboltokban kérhetjük az elkészítését. A készítményt vékony rétegben vigyük fel a fájdalmas részre.

Gyógyító hatás: A sáfrány segít kimerültség esetén, erősíti a szívet és az idegrendszert. Az emésztőcsatornában stimulálja a gyomornedvek kiválasztását. Indiai gyógyítók a sáfrányt a vizeletkiválasztó rendszer betegségeire is alkalmazzák. A homeopátiában orrvérzés ellen használják a Crocus 5CH-t.

Gyógyhatású összetevők - A sáfrány virágának bibéjében aromás illóolaj: szafranol található. További összetevőihez tartozik a cineol és a pinén, valamint a pikrokrocin nevű keserű anyag. A bibéjében található sárga, vízben oldódó színezőanyagai (karotinoidok) krocinból és krocetinből állnak. Bizonyított magas B2-vitamin- és riboflavin-tartalma is.

Sáfrányos tej - Szívgyengeség esetén segíthet a sáfrányos tej: forrósítsunk fel egy csésze tejet, és adjunk hozzá egy csipetnyi sáfrányt. Kis lángon forraljuk két percig, majd ízesítsük egy kevés mézzel. Mindennap igyunk egy csészével.

ÉRDEMES TUDNI - Duzzadt, gyulladt íny kezelésére a természetgyógyászat a sáfrányos bedörzsölést ajánlja: tegyünk az ujjbegyünkre tiszta sáfrányt vagy sáfrány és méz keverékét, és finoman dörzsöljük be vele az ínyünket.

Sáfrányos tinktúra
-0,1 g sáfrányszál
-1 dl dl alkohol (70%)

1. A sáfrányszálakra öntsük rá az alkoholt, és jól záródó edényben hagyjuk állni 14 napig.
2. Öntsük át csepp adagolós, sötét üvegbe.
3. Cseppentsük a nyelvünkre. A tinktúra javítja a közérzetet és erősíti a szívet.

Sáfrányos ital gyömbérrel

Étvágygerjesztőként, teltségérzet ellen és emésztési problémákra:
-0,2 g sáfrányszál
-5 g gyömbér
-5 dl erős alkohol

1. A sáfrányszálakat és a gyömbért mozsárban törjük szét.
2. A fűszereket és az alkoholt keverjük össze egy edényben, és hagyjuk állni 14 napig.
3. A folyadékot melegítsük fel egy lábosban, majd szűrjük le. Néhány hétig fogyasszunk belőle egy evőkanállal étkezés előtt.

Élénkítő fűszeres olaj - A sáfrányolaj (0,2 g sáfrány 2,5 dl sáfrányos szekliceolajhoz) élénkíti a szervezetet. Naponta 4x2 cseppet tegyünk egy pohár vízbe, és igyuk meg.

KONYHAI TIPPEK
  • Ügyeljünk arra, hogy igazi sáfrányt vegyünk. Felismerhetjük intenzív narancsos színéről - és az áráról.
  • Szigorú szabály: Minél vörösebbek a szálak, annál jobb a sáfrány minősége. A sárga sáfránynak szinte nincs is gyógyhatása.
  • Az egész szál jobb a pornál, mivel megőrzi a sáfrány kivételes aromáját.
  • A sáfrányt tároljuk jól záródó edényben, száraz, sötét helyen.
  • A sáfrányszálakat ételkészítés közben sose főzzük, a port sem. Aromája jobban kibontakozik, ha előbb egy kevés meleg vízbe tesszük, és megvárjuk, amíg az sárgára színeződik. Utána adjuk az ételhez.
  • A sáfrányt mindig óvatosan adagoljuk, mert túlzott fogyasztása mérgezési tüneteket okozhat.


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK