2013. november 12., kedd

VASFŰ, közönséges - Verbena officinalis

Verbénafélék családja


Egyéb elnevezései: lakatnyító fű, vasfű, lakatfű, orvosi vasfű, varázsfű

A 30-70 cm magas, lágy szárú növénynek felálló, elágazó szára van. Keresztben átellenes levelei szárnyasan szeldeltek, a szeletek bevagdalt-csipkések. Termése négy résztermésre széteső, barna színű makkocska. Ne tévessze össze a citromverbénával (Aloysia triphilla)!

A vasfű halványlila virágai a növény csúcsán hosszú füzérekbe rendeződnek.

FELHASZNÁLT RÉSZEI - A föld feletti részeket hasznosítják, amelyeket júliusban, virágzáskor gyűjtenek be, majd megszárítják. A leggyakrabban tinktúra és forrázat formájában használják.HATÓANYAGA - A virágos hajtás görcsoldó és gyulladáscsökkentő iridoidokat (többek között verbenint), béta-szitoszterolt, triterpéneket - nyálkaanyagot - és flavonvegyületet tartalmaz.

Az újabb gyógyszerészeti felfedezések egyértelművé tették a vasfű immunerősítő és hormonszerű tulajdonságát hatóanyagainak egy része fokozza a prosztaglandin E2 hatását. Már a kelta és germán varázslás világában (innen a varázsfű elnevezés) is használták: megtisztító hatást tulajdonítottak neki, és úgy tartották, fokozza a nemi vágyat. A vasfűvet csak most kezdik újra felfedezni.

GYÓGYHATÁSA - A legújabb kutatási eredmények lehetővé teszik a vasfű hatásainak pontosabb ismeretét. Köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő és görcsoldó, de elsősorban méhizom lazító hatása van. Bizonyos hatóanyagai erősítik az immunrendszert (az interleukin 6 serkentésével). Hormonszerű hatást fejt ki a tejelválasztásra és gátolja a pajzsmirigy-túlműködést. Külsőleg bőrnyugtató, elllazító és sebgyógyulást elősegítő.

FELHASZNÁLÁSA - Napjainkban a vasfüvet az ideges állapot, ideges fejfájás, depressziós tünetek, az izomgörcs, a fáradtság és az influenza kezelésére használják. Az emésztési problémák megoldásában is kimutatták hatékonyságát, és régóta javasolják a tejelválasztás fokozására. Külsőleg bőrnyugtató hatásáért alkalmazzák a nap okozta vagy a fartáji bőrpír, valamint a repedezett és behasadt bőr kezelésére.

 FIGYELMEZTETÉS!
 A vasfű alkalmazása hagyományosan elterjedt, és mindeddig a növénynek semmilyen mérgező hatása nem ismert, még féléves folyamatos alkalmazás esetén sem. Terhes nők azonban ne használják!ALKALMAZÁSA

BELSŐLEG - Ideges állapot, izomgörcsök, fáradtság, influenza Teaforrázat: 1,5 g szárított növényt tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni.
Tinktúra: 30-50 cseppet keverjen el 1 pohár vízben; naponta 3 alkalommal.

KÜLSŐLEG - Bőrpír, repedezett, behasadt bőr Borogatás: 1 marék szárított növényt tegyen 1,5 dl forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. A forrázatba mártson be egy vászondarabot, és naponta 2-3 alkalommal borogassa vele a fájó testrészt.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!Fotók forrása: Ljubica John http://votanakaifisi.blogspot.hu/
Köszönet neki, gyönyörűek!

A vasfű termesztésével itt ismerkedhetsz meg>>>


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

IDŐJÁRÁS