FEHÉR ÜRÖM - Artemisia absinthium


Egyéb elnevezései: bárányüröm, hegyi üröm, patikai üröm, pusztai üröm, kálvinista tapló

A fehér ürömnek jellegzetesen keserű íze van, még akkor is érezni, ha nagyon fel van hígítva. Ebből következően évszázadok óta az egyik legkedveltebb fűszernövény - alkoholos italok, többek között az abszint és a vermut gyártásához használják - és gyógynövény. A fehér üröm enyhíti a gyomor- és bélpanaszokat, javítja az emésztést.

Jellemzők: az őszirózsafélék családjába tartozó, évelő növény; 1 méter magasra is megnőhet. Szárát és tollas leveleit bolyhok borítják, ezek adják szürkésfehér színét. Az egész növény nagyon illatos és erősen keserű ízű.

Étvágygerjesztő, élénkíti az emésztést, hatásos élősködők ellen.

Előfordulás: A fehér üröm egész Európában nő száraz, köves területeken. Utak mentén, napsütötte folyópartokon, köves lejtőkön és kőtörmelékek között található meg.

Növényi nyersanyag

A felső, nem fás hajtásokat és a leveleket használják fel. A leveleket a virágzási időszakban gyűjtik be.



HATÓANYAGOK

A fehér ürömnek kiemelkedően magas a keserűanyag-tartalma. Található benne továbbá illóolaj, amely többek között mérgező tujont és az antiallergén, gyulladáscsökkentő és a baktériumok szaporodását megfékező hatású kamazulén. Az ürömben van még csekély mennyiségű cseranyag, gyanta és kálium, valamint C- és B6-vitamin.

ALKALMAZÁSA

Mivel aromás keserűanyagokat tartalmaz, a fehér ürmöt az emésztés élénkítésére és a gyomor-bél traktus panaszai, hasmenés és gyomorhurut ellen használják. az emésztés ürömmel történő megsegítésének lényege, hogy általa élénkül a gyomor- és ah asnyálmirigynedvek és az epe termelése. Ez az aromás növény növeli az étvágyat, élénkíti az egész szervzetet, ezért hosszú betegség utáni lábadozásra is ajánlott. Keserűanyagai segítenek, hogy a tápanyagok jobban beépüljenek a szevezetbe. Mivel görcsoldó hatású is, a fehér ürmöt ajánlják fájdalmas menstruáció kezelésére. A népi gyógyászat féreghajtásra és a rovarok (poloska) elrisztására használja, külsőleg pedig véraláfutások és kiütések borogatására.

Forrázat - Gyomor- és bélpanaszok, étvágytalanság esetén: Forrázzunk le 1 kávéskanál ürömlevelet 2,5 dl vízzel, tegyük félre 10 percre, hogy leülepedjen, és szűrjük le. Naponta többször, étkezések előtt, kis kortyokban fogyasszuk el. Ha ezerjófüvet és borsmentát adunk hozzá, ezek javítják a tea ízét.

Alkoholos kivonat - Mozsárban törjük össze az üröm friss ágait (nagyjából 100 g-ot), tegyük egy üvegbe, és öntsük le 5 dl felforrósított (60%) alkohollal, majd tegyük félre néhány hétre. Emésztési problémák és az epehólyag működésének zavarai esetén étkezés előtt igyunk meg belőle 20 ml-t. A kúra legfeljebb két hétig tartson.

Por - Cérnagiliszta és bélféreg elleni kúra részeként két hétig minden reggel éhgyomorra vegyünk be 1 kávéskanál port. A biztonság kedvéért előtte konzultáljunk az orvossal. Az emésztés javítására elég egy kevés (késhegynyi) por fél órával étkezés előtt.

Bor - 30 g szárított ürömlevelet öntsünk le 7 dl fehérborral, és ledugózva tegyük félre 10 napra, de időnként rázzuk fel az üveget. Igyunk belőle egy-egy kis pohárral - étkezés előtt étvágygerjesztésre, utána pedig az emésztés elősegítésére.

Érdemes tudni

Az ürmöt csak az ajánlott adagolás szerint szabad szedni. Nagyobb mennyiségben hányást, szédülést, remegést és a vizelet csökkenését okozhatja. Várandósok semmiképpen ne fogyasszák, mivel méhgörcsöket okozhat.



Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK