NYÚLSZAPUKA - Anthyllis vulneraria

Seb és fekély kezelésére; az anyagcsere serkentésére


A nyúlszapuka (vagy réti nyúlhere) vöröslő virágcsúcsai apró vércseppek képét idézik. Éppen ezért hitték úgy korábban a növényről, hogy sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatású. A nyúlszapukát manapság csupán a népi gyógyászat tartja számon és alkalmazza gyógynövényként.

JELLEMZŐK: A nyúlszapuka rendszertanilag a pillangósvirágúak családjában tartozik. Legfeljebb 60 cm magas szárán gömbölyű fejekbe rendeződő sárga virágok ülnek. Az öregebb virágok csúcsa gyakran vörösesre színeződik. Az apró pihékkel borított növény íze enyhén keserű.

ELŐFORDULÁS: A nyúlszapuka számos változata elterjedt Európában. Utak szélén, parlagon hagyott szántóföldeken vagy mezőkön találkozhatunk vele, gyakran fordul elő lóhere szomszédságában. A száraz, meszes talajt kedveli, továbbá a köves, sziklás terülteket, egészen a hóhatárig.GYÓGYÁSZATI ALAPANYAG - Gyógyászati célokra a növényt teljes egészségben felhasználják. Virágait sötét helyen, a gyűjtés után a legrövidebb időn belül meg kell szárítani.

HATÓANYAGOK - A növény virága, levele és szára mintegy 0,5%-ban csersavakat és szaponinokat tartalmaz. A levelek legfontosabb hatóanyagai a különböző flavonoidok, ezen belül is a kvercetin, a kemferol és az izoramnetin.

ALKALMAZÁS - A nyúlszapuka kivonata külsőleg és belsőleg egyaránt felhasználható. Gyulladás csökkentő hatású; horzsolás, fekély, kisebb sebek vagy fagyási sérülések esetén hozzájárul a bőr mielőbbi gyógyulásához. Tudományos vizsgálatok azonban ezt nem támasztják alá. Belsőleg alkalmazva élénkíti az anyagcserét. Időnként tavaszi vagy őszi tisztítókúrához ajánlott gyógyteákba is keverik. Enyhén hashajtó hatású, csillapítja a hányingert és a súlyos hányást.

FELHASZNÁLÁS

Tea - Egy bögrébe 1 kávéskanál friss szapukavirágot vagy 1-2 kávéskanál szárított növényt szórunk, forrásban lévő vízzel felöntjük, majd 10-15 perc elteltével leszűrjük. Enyhe emésztő rendszeri zavarok esetén igyunk meg naponta 1-2 csészével. Felületi sebek kezelésére szolgáló borogatáshoz vagy lemosáshoz a forrázatot hígítás nélkül alkalmazzuk.

Borogatás, lemosás - Külsőleges alkalmazáshoz, horzsolás, seb, ficam vagy fagyási sérülés esetén erős főzetet készítünk 5 g szárított nyúlszapukavirágból és - levélből. Felöntjük 1 dl vízzel, gyorsan felforraljuk, majd 15 perc elteltével leszűrjük. A főzetet lemosáshoz vagy borogatás készítéséhez használhatjuk.

Gyógynövény-keverékek - Köhögés csillapítására vagy sebkezeléshez 30 g szapuka-virágot összekeverünk 20 g lándzsásútifű-levéllel. Egy csésze mennyiséghez 1 kávéskanál keveréket felöntünk 2 dl lobogva forró vízzel, majd leszűrjük.

Kenőcsök - Egykor széles körben használatos volt a sertés zsírból és nyúlszapukából készült kenőcs. Az esetlegesen kialakuló allergiás reakciók miatt azonban ma már nem alkalmazzák.


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK