KOCSÁNYOS TÖLGY - Quercus robur

Összehúzó hatású, és segíti a sebgyógyulást.


A hosszú életű tölgyeket (amelyek akár 700 évig élhetnek) a régi időkben különleges kultusz övezete. E terebélyes fák alatt tartották az isten tisztelteket, mondták ki a jog nevében az ítéleteket, és itt ünnepelték a győzelmeket. A tölgy gyógynövényként már az ókorban ismert volt: gyulladáscsökkentő és összehúzó hatása van.

Jellemzők: A kocsányos tölgy a bükkfélék családjába tartozik. A hatalmas fa elérheti az 50 méteres magasságot. Levelei szabálytalan karéjosak, makktermése a hosszúkás kocsányok végén nő. Kérgének intenzív, csersavas szaga és kesernyés íze van. A tölgy a lgtartósabb fa az összes európai faj között.

ELŐFORDULÁS

A kocsányos tölgy - csakúgy, mint közeli rokona, a kocsánytalan tölgy - szinte egész Európában megtalálható, kivéve Skandinávia északi területeit. Nedves, lombhullató vegyes erdőkben vagy tiszta tölgyerdőkben nő. Időnként előfordul fenyőerdőkben is. Gyakran nő magányosan, a legtöbbször magaslatokon.GYÓGYÁSZATI ALAPANYAG

Gyógyászati célokra főleg a tölgy kérgét használják. Évelő erdőkben a fiatal hajtások kérgét szokták gyűjteni. A csersavat a tölgyfagubacsból nyerik. Ez a rendellenes sejtszaporulat úgy jön létre,  hogy a gubacstetvek vagy a gubacsdarazsak a tölgy levelére vagy ágára petéznek. Az általuk termelt vegyületek hatására képződik a gubacs. A csersavat többek között a bőr cserzésére használják, ugyanakkor értékes természetes színezőanyag is (az indiánok ezt használták tetováláshoz).

HATÓANYAGOK

A tölgy kérge nyugtató, enyhén antiszeptikus és összehúzó hatású cseranyagokat tartalmaz, például katekint. ezenkívül találhatók benne fenolsavak, flavonoidok, triterpének, gyantavegyületek és ásványi sók.

JAVALLATOK

A fürdőket és borogatásokat kiütések, ekcéma, sérülések és égések esetén alkalmazzák. A belőle készült főzet használható a zsíros haj kiöblítésére is. Íny- és szájnyálkahártya-gyulladás kezelésére az öblögetés vagy az ecsetelés ajánlott. A tölgykérget használják túlzott lábizzadás ellen, valamint ülőfürdőkhöz női betegségek és aranyér esetén. A tölgykéregtea hasmenés ellen is hatásos.


ALKALMAZÁS

Főzet - 10 gramm felaprított vagy porrá tölgykérget öntsünk le 2,5 dl vízzel, melegítsük fedő alatt 30
percig, de ne hagyjuk felforrni. Hagyjuk állni, hogy leülepedjen, majd szűrjük le. Hasmenés esetén javasolt.

Lábfürdő - 50 gramm felaprított tölgykérget öntsünk le 1 l vízzel. Főzzük 15-20 percig. Szűrjük le, és öntsük egy lavór vízhez. Használjuk lábáztatásra lábizzadás és gombásodásra való hajlam esetén, valamint ülőfürdőként folyás és aranyér kezelésére.

Borogatás - A főzetet a sérült, beteg bőrfelület borogatására, lemosására is használhatjuk kiütések, égések, sérülések esetén.

Lemosó és szájöblögető folyadék
2 kávéskanál tölgykérget főzzünk 20 percig 1/2 l vízben, azután szűrjük le. A szájüreg és a torok gyulladásos állapotai esetén öblögessünk naponta többször a lehűtött, de hígítatlan folyadékkal.

Kész gyógytermékek - A gyógyszertárakban számos tölgykéregkivonatot tartalmazó gyógyhatású szer és öblögető kapható.

ÉRDEMES TUDNI

A tölgykéregben található vegyületek barnásra színezhetik a bőrt és a hajat. Ezért a fürdőkhöz nem szabad túl erős forrázatot készíteni, a tölgyből készült öblítőt pedig sötét hajra ajánlják.

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK