ROZMARING - Növény termesztés

Rosmarinus officinalis
"Rozmaringot ültettem cserépbe, betettem a kertem közepére. Rozmaringszál fölnőtt az ég felé, gyönge vagyok a szeretőm mellé."(Magyar népdal)
Az örökzöld rozmaring a Földközi-tenger medencéjéből származik. Az ókoriak aphrodité görög istennőnek, a szépség és a szerelem szimbólumának növényeként tisztelték. sok országban menyasszonyi csokrot kötnek belőle, hogy boldogságot és gyermekáldást hozzon. Neve őshazájára, a párás tengerpartra utal, mivel a "ros" jelentése "harmat", a marinumé pedig "tengeri", tehát a rozmaring "a tenger harmata". Közép- és Észak-Európába az Alpokon átkelő középkori szerzetesek hozták el a fűszeres illatú növényt. levele nagy mennyiségben tartalmaz illóolajokat. Élénkítő hatásának köszönhetően a rozmaring kiváló fürdők készítéséhez, és jól beválik masszázsolajnak is. főzet formájában, illetve fűszerként fogyasztva serkenti a keringést, az emésztést, erősíti az idegeket és a szívet. Sebastian Kneipp, a természetgyógyász pap már a 19. században készített szívpanaszokra kenőcsöt rozmaringból. TALAJ / TERMESZTÉS
  • A rozmaring kedveli a szélvédett, napsütötte, meleg helyeket.
  • Laza, porhanyós, lúgos, kissé meszes talajra van szüksége.
  • A talaj tápanyagtartalmától függően 50-200 cm magasra nő.
Levelét egész évben szedhetjük. A Földközi-tenger medencéjében egész évben gyűjtik a virágait is, Közép-Európában azonban csak májustól júliusig.

A rozmaring nemcsak a szerelem és a hűség jelképe, hanem az örökkévalóságé is. Egykor a holtakat rozmaringágacskákkal együtt helyezték a sírba. Az újkorban a leveleit tömjén helyett is használták.

JELLEMZŐK: Az örökzöld félcserje ágai meglehetősen sűrűn nőnek. Lándzsaszerű, szélükön felpöndörödő levelei a növény csúcsán élénkzöldek, lejjebb enyhén molyhosak. Kis kétajkú virágainak színe az ibolyás kéktől a kékesfehérig változhat.

GONDOZÁS - A kertben nevelt rozmaring nálunk májustól júliusig virágzik. Ha a növény tavasszal szerves trágyát kap, nyáron pedig gyomtalanítjuk, még ősszel is virágzik. A rozmaringnak sok vízre van szüksége, mindennap öntözni kell. Nem állhat azonban vízben, ezért a talajt tőzeggel vagy homokkal kell keverni.

BEGYŰJTÉS ÉS FELDOLGOZÁS - Júliusban és augusztusban gyűjtik legfiatalabb hajtásait. A leveleket legjobb pergamenen szétteríteni és sötét helyen kiszárítani. A helyiség hőmérséklete nem haladhatja meg a 35°C-ot, mivel ennél magasabb hőfokon károsodnak a rozmaringban található illóolajok. A virágait ugyanígy papíron kell szárítani és sötét helyen tárolni. Szárított rozmaringgal illatpárnákat is készíthetünk.

ALKALMAZÁS - A rozmaring intenzív illatának köszönhetően a vele fűszerezett zöldségek, pörköltek és sült húsok különleges ízt kapnak. A fűszernövény javítja az anyagcserét, és megkönnyíti az ételek emésztését. A házi gyógyszertárban a rozmaringot különféle területeken használhatjuk fel:
a külsőleg alkalmazott tinktúra segít reuma, migrén, fejfájás és idegfájdalom esetén. A rozmaringos fürdő serkenti a legyengült keringést, hatásos fáradtság és kimerültség esetén. Csak reggel alkalmazzuk, mert este alvászavarokat okozhat.

ÉRDEMES TUDNI

A rozmaring nem fagytűrő, ezért télen a lakásban kell tartani. Melegebb klímájú területeken szélvédett helyre, pl. fal mellé ültessük, ott biztonságosan áttelel.

HOGYAN TERMESSZÜK?

Rozmaringmagot szinte mindegyik kertészeti boltban kaphatunk. Nálunk a növény csak májustól szeptember elejéig termeszthető kertben. Cserépben tegyük szabad levegőre vagy ültessük ágyásba. Szeptember elején ültessük át megfelelő méretű virágcserépbe. Az első fagyok előtt vigyük be a lakásba. Világos helyen kb. 10°C-on teleltessük át.

TERMESZTÉS
  1. A magokat márciusban ültessük virágcserépbe vagy -ládába. A csírázás nem egyenletes, kb. négy hétig tart.
  2. Ha a növények 5-cm-nél sűrűbben hajtanak ki, szét kell ültetni őket. Ültetéskor olyan mély lyukat ássunk, hogy a gyökere függőlegesen elférjen benne.
  3. Amikor a növények elérik a 3-5 cm-es magasságot, egyenként ültessük őket külön cserépbe. az első leveleket 2-3 év múlva gyűjthetjük.
SZAPORÍTÁS

Az idősebb növények néha nyáron érlelik magjaikat, amelyek a földre hullva rögtön csírázni és növekedni kezdenek. Augusztus-szeptember fordulóján ültessük virágcserépbe, télen tartsuk világos helyen kb. 10-15°C-on. Júniustól az idősebb növényekről dugványok is vághatók. Az 5-7 cm hosszú hajtásokat a levél szára alatt vágjuk le, és ültessük virágcserépbe.
Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK