2014. február 6., csütörtök

SZENNA - Senna alexandrina

Megszünteti a heveny székrekedést, tisztítja a beleket.

A szenna arab kereskedők révén jutott el Európába a 9-10. században. A növény levele és termése a leggyakrabban használt növényi alapú hashajtók közé tartozik, a terméshüvelyt régen a szülés beindítására, a méhösszehúzódások serkentésére is alkalmazták.

Jellemzők: A szenna kifejezést a köznyelvben a szenna növénynemzetséghez tartozó (korábban a Cassia nemzetséghez sorolt) és közeli rokonságban álló néhány cserjefaj levelének és termésének megnevezésére használják, a meghatározás azonban legtöbbször a Senna alexandrina nevű fajra vonatkozik. A szóban forgó cserje kb. 1 méter magasra nő. Édeskés illatú levele először nyálkás, majd keserű érzetet hagy a szájban. A növény termése keserű ízű, emellett kaparó érzést okoz a torokban.

Előfordulás - A Senna alexandina Észak-Afrikából származik, őshazája Algéria, Egyiptom és Szudán. Ezenkívül Ázsiában is előfordul.

Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra a növény levelét és hüvelytermését hasznosítják, amelyek "szennalevél", illetve "szennatermés" néven kerülnek forgalomba.HATÓANYAGOK

A növény egészségre gyakorolt jótékony hatása a benne található szennozidoknak köszönhető, melyek 3-5%-ban vannak jelen a levelekben és a termésben. E vegyületek hatására a megemésztet táplálék gyorsabban halad végig a beleken, a széklet pedig puhább lesz. A szenna további fontos hatóanyagai közé tartoznak a csersavak, az ásványi anyagok és a nyálka.

ALKALMAZÁS

A szenna termése és levele fokozza a bélmozgást, meggátolja a víz és a nátrium felszívódását a  vastagbélben; makacs székrekedés esetén hatékony hashajtó szer. A szennát egykor a menstruációs vérzés szabályozására használták, valamint orsóférges és cérnagilisztás fertőzés ellen. Alkalmazása ellenjavallott aranyér és bélelzáródás esetén, a havi vérzés időszakában, továbbá terhesség és szoptatás idején.

ÉRDEMES TUDNI

A szennát kizárólag akkor szabad használni, ha más hashajtó szerekkel nem sikerül eredményt elérni. A növény vegyületei erősen hatnak a szervezet víz- és elektrolit-háztartásra: a fokozott kálium-veszteség eredményeként szívműködési zavar, izomgyengeség, bélnyálkahártya-irritáció és újbóli székrekedés léphet fel. A szenna kúraszerű alkalmazása esetén a vizelet lilára vagy pirosra színeződhet.

FELHASZNÁLÁS

Tea - Akut székrekedés esetén fél - 1 kávéskanál szennalevelet vagy termést felöntünk 1,5 dl forró, de nem forrásban lévő vízzel. 10 perc elteltével leszűrjük. Este igyunk meg 1 csésze frissen elkészített forrázatot.

Gyógynövény-keverékek - A szennalevelet vagy -termést rendeszerint nem önmagában, hanem más has- és szélhajtó, valamint bélműködést serkentő gyógyfüvekkel kombinálva alkalmazzák. A szenna megtalálható több, kereskedelmi forgalomban kapható hashajtó keverékben.

Fogyasztó teák - Számos gyógyszerkészítmény és úgynevezett fogyasztó tea tartalmaz szennát. Alkalmazása nem javasolt abban az esetben, ha nem áll fenn székrekedés, fogyasztása ugyanis bélműködési zavarokhoz és kiszáradáshoz vezethet.

Gyári készítmények - A szenna felaprított levele, termése, kivonata és desztillálással elkülönített hatóanyaga - a meghatározott szennozid mennyiség eléréshez szükséges szabvány szerint - beszerezhető tabletta, drazsé és granulátum formájában. Mindig tartsuk be az orvos által előírt vagy a betegtájékoztatóban feltüntetett adagolást.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

IDŐJÁRÁS