VASFŰ - Növény termesztés

Verbena officinalis

A vasfű és a rozmaring forrázatát erősítő hatású hajöblítőként alkalmazzák.

Az ókori Rómában a verbéna vagy vasfű (Verbena officinalis) használatának különleges módja létezett - áldozati növényként Jupiternek ajánlották, állandó kiemelt helye volt az istenség oltárán. A vasfű szára rendkívül erős rostú, apró virágai csodaszépek. A római államférfiak vélhetően azért tűzték magukra a növényt, mielőtt megbeszélésre vagy tárgyalásra indultak volna, mert úgy tartották, hogy állhatatosságot és diplomáciai készséget kölcsönöz nekik. A hiedelem szerint a vasfűből készül forrázat életerővel tölt fel, annak idején még szerelmi bájitalt is készítettek belőle. A vasfüvet napjainkban főként a népi gyógyászatban alkalmazzák. Hurutoldó és köptető hatóanyagainak köszönhetően légúti megbetegedések és orrmelléküreg-panaszok kezelésére szolgáló gyógynövénykeverékek gyakori összetevője. Ezenkívül általános erősítőszer gyanánt is alkalmazható.TALAJ / TERMESZTÉS

-A napos- félárnyékos helyeket kedveli.
-Laza talajon fejlődik megfelelően.
-A környezeti feltételek függvényében 30-80 cm magasra nő.
VII-VIII-IX
Virágzás idején, július és szeptember között gyűjtik be az egész növényt virágaival együtt.
A verbénát több helyen, többek között németül, csehül vagy lengyelül, akárcsak nálunk, szokásosan csak "vasfűnek" nevezik. Az elnevezés eredete egy népi hiedelemhez kapcsolódik, amely szerint a vasfű védelmet nyújthat a vasfegyverrel szerzett sebesülésekkel szemben.

JELLEMZŐK: A vasfű fagytűrő, évelő, lágy szárú növény. Négyélű szára van, hajtásai szinte levéltelenek. Virágai aprók, a kétajkú párta lehet halványlila, vagy színe a törtfehér és a halvány rózsaszín között változhat. A virágok 10-25 cm hosszú vékony füzérvirágzatot alkotnak. Háziasított változatai sokszor egynyáriak, színes virágúak, de ezeket csupán dísznövényként termesztik, gyógyhatásuk nincs.

GONDOZÁS - A vasfű közvetlen napfény által megvilágított, sok szabad területet igényel. Vetés előtt a talajt komposzttal kell gazdagítani, de a túlzott mértékű, különösen nitrogénben gazdag trágyázás gyengébb virágzást eredményez. A talaj időnkénti fellazítása jót tesz a növénynek. Öntözni csak hosszabb aszályos időszakban szükséges. Ugyanakkor, főként balkonládában történő nevelés esetén, kerülni kell a pangó víz kialakulását. A növény fejlődését elősegíthetjük, ha a hajtásvégeket rendszeresen lecsipkedjük.

BEGYŰJTÉS, FELDOLGOZÁS - A növény föld feletti részét a virágokkal együtt július és szeptember között gyűjtik be. A vasfű szára rendkívül erős rostú, ezért késsel vagy ollóval kell lemetszeni. A begyűjtött vasfüvet csokorokba kötik, és jól szellőző, sötét helyen függesztik fel. A szárítást követően felaprítják, és jól záródó, sötét falú edényekbe töltik, hogy később tea, tinktúra vagy kenőcs készülhessen belőle.

FELHASZNÁLÁS

A vasfüvet elsősorban a népi gyógyászat alkalmazza, de egyes gyógyszertári készítmények összetevői között szintén megtaláljuk. Főként légúti megbetegedések, a szájüreg és a torok nyálkahártyájának panaszai, valamint kisebb sérülések kezelésére szolgál. Hossazbb betegséget követően a szervezet regenerálódásának elősegítésére is javasolják. Alkoholos kivonat formájában enyhíti az emésztési zavarokat. Figyelem: Terhes nők inkább ne alkalmazzák, mert a növény méhösszehúzódásokat okozhat.

ÉRDEMES TUDNI

A vasfű vonzza a méheket, és táplálékul szolgál a lepkehernyók számára. A szárított vasfűvirág csokrok, gyógynövénykeverékek, virágfüzérek, függődíszek készítéséhez is felhasználható.

HOGYAN TERMESSZÜK?


A vasfű vetőmagja és palántája egyaránt beszerezhető a nagyobb kertészeti szaküzletekben. Vadon előforduló példányokat is kereshetünk, hogy a magjaikat begyűjtsük. Fénykedvelő növény lévén szépen fejlődik a gyógynövénye ágyások közepén, ahol nincs napfényért küzdő vetélytársa. A növény cserépben vagy balkonládában is sikeresen temeszthető.

VETÉS
  1. Január és március között előkészítünk egy virágfölddel töltött edényt vagy virágládát. A föld lehet nyirkos, de semmiképp ne legyen vizes. Rászórjuk a vetőmagokat.
  2. A magokra vékony réteg földet terítünk. Rendszeresen pótoljuk a vizet, amíg ki nem kelnek. A csírázás 18-20°C-os hőmérsékleten 20-30 napon belül bekövetkezik.
  3. Amikor a palánták elérik a 2-3 cm-es magasságot, kis cserepekbe telepítjük át őket, majd megritkítjuk. Fontos, hogy a növények között elegendő hely legyen.
  4. A fiatal növényeket május közepétől átültetjük kerti ágyásba vagy balkonládába. Májusban még egyszer végezhetünk magról vetést egyenesen a kerti földbe vagy a cserépbe.
SZAPORÍTÁS
Hagyjunk meg néhány tövet egészen a magérésig - a vasfű ősszel elhullatja a magjait. Ha a magokat begyűjtjük, télre tegyük száraz, hűvös helyre, majd tavasszal elvethetjük. Szaporíthatjuk tőosztással is, vagy késő nyáron hajtásdugványok segítségével.


Megjegyzések

  1. Szeretnék vasfű maghoz jutni, de nem tudom hol árúsítanak ilyen magot.
    Segítenének ? köszönöm.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK