SZEMVIDÍTÓFŰ - Euphrasia rostkoviana

Gyulladt, fáradt szemre.

A neves Paracelsus a növény virágának alakjából következtette ki a különböző szembetegségekre gyakorolt jótékony hatását. Nálunk minden névváltozata csak a pozitív tulajdonságait emeli ki, pedig valójában félparazita, ugyanis más növények gyökeréből szerzett tápanyagokból él.

Jellemzők: A vajvirágfélék családjába tartozó szemvidítófűnek több mint 200 változata van. 20-30 cm magasra nő. Virága kellemes, de gyenge illatú. A növény szára, levele fűszeres, enyhén gyantás ízű. Életmódja szerint félparazita, más mezei növények gyökerén élősködik. Mivel nincs szerteágazó gyökérzete, könnyű kitépni a földből.

Előfordulás - A szemvidítófű egész Európában megtalálható, hazánkban is meglehetősen gyakori.  réteken, lápokon, nedves legelőkön nő.Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra a virágzás ideje alatt leszedett teljes növényt felhasználják. Néhány készítmény előállításához csak a virágbimbókat dolgozzák fel.


HATÓANYAGOK

A szemvidítófű többek között glikozidokat (aukubint), flavonoidokat, csersavat, kumarinszármazékot, ásványi sókat és némi illóolajat tartalmaz.

FELHASZNÁLÁS

A szemvidítófüvet a népi gyógyászatban és a homeopátiában szemfürdő, borogatás, valamint szemgyulladás esetén szemcsepp formájában alkalmazzák.
Szemhéjszéli és kötőhártya-gyulladás, továbbá árpa esetén is használatos. A szrmvidítófű forrázattal készült pakolásnak köszönhetően gyorsabban gyógyulnak a szem kisebb sérülései. A belőle készült forrázat belsőleges használata elősegíti a gyomor működését. A növényt felhasználja ak ozmetikai ipar: a szemkörnyékápoló krémek egyik alkotórésze.

Tea - 1 kávéskanál apróra vágott szemvidítófüvet forrázzunk le 1,5 dl vízzel. Kb. 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Emésztési zavarok esetén igyunk meg belőle naponta 2-3 csészével. Külsőleg napi 3-4 alkalommal a szem öblítésére használjuk.

Főzet - 5 g apróra vágott növényre öntsünk 1 dl hideg vizet, forraljuk fel, és 2 percnyi forralás után apró lyukú szűrőn szűrjük le. Külsőleg pakolásokhoz é a szem öblítéséhez használjuk. A kezelést naponta 3-4 alkalommal ismételjük.

Késztermékek - Szemvidítófűvel készült szemcseppet és kenyőcsöt a gyógyszertárakban kaphatunk.

Borogatás - 5 g szárított szemvidítófűre öntsünk 0,5 dl meleg vizet, és hagyjuk állni 10 percig. A nedves pépet tegyük gézlapra, és helyezzük az árpára.

Tinktúra - 100 g friss vagy szárított gyógynövényre öntsünk 3 dl alkoholt, és zárt edényben hagyjuk állni 10 napig. Szűrjük le, majd töltsük át egy sötét üvegbe. Kötőhártyagyulladás esetén hígítva alkalmazzuk a szem átmosására.

Bor - 100 g szemvidítófűre öntsünk 3 dl meleg vörösbort, és ledugaszolva hgyjuk állni 14 napig. A látás és agyomorműködés javítására igyunk meg belőle naponta egy kis pohárkával.

ÉRDEMES TUDNI
Ha a legelőn nagy mennyiségű szemvidítófű található, a benne lévő egyik glikozid az ott legelő tehenek mérgezését okozhatja. Ilyenkor a tehenek tejét sem mginni, sem feldolgozni nem szabad.Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK