ALMAFA - Pirus malus

MINDEN BETEGSÉGRE


MIT ÉRDEMES TUDNI RÓLA?

Napi egy alma az orvost távol tartja.

Legismertebb, legértékesebb, bár méltatlanul nem eléggé megbecsült gyümölcsünk. 1200 fajtája ismert a világon, nálunk is van belőle választék bőven. A jonatán, golden, starking és húsvéti rozmaring fajtán kívül több fajtája is ismert volt korábban, melyeket, ha hagyunk, lassan a feledés homályába vesznek (boldogasszony almája, kecskeméti vajalma, leányalma, pázmánalma, London pepin stb.) A magyar alma messze földön híres.

Gazdagon termő gyümölcsfaj, szinte minden éghajlaton megél, s legnagyobb előnye, hogy kiválóan eláll, így gyógyereje  a hideg évszakban is érvényesülni tud. A benne lévő tápanyagok hosszú időn keresztül képesek biztosítani az életfeltételeket akkor is, ha semmi mást nem veszünk magunkhoz.

Téli hónapokban se szégyelljük a piacon az almát választani - főképp a nálunk termőket - az egzotikus gyümölcsök helyett, hiszen sokkal több előnye van, mint a divatos banánnak vagy narancsnak.MIT GYÓGYÍT?

Csodás gyógyító erejénél fogva minden betegség első számú ellenszere. Ősidőktől fogva alkalmazzák cukorbetegség és hasmenés gyógyítására. Nyers alma reszelve a leghatásosabb ellenszere a gyomorrontásnak, szorulásnak, főzve hasmenésre kiváló. fokozza az agyműködést, ezért szellemi munkát végzőknek igen hasznos. Javítja a vese és a máj kiválasztó munkáját. Savanyú almát ízületi bajokban szenvedőknek, valamint elhízott embereknek ajánlott fogyasztani, édes almát szorulás, vérszegénység esetén. Keveset mozgó ember évente többször - akár havonta egyszer - tartson almakúrát, hogy szervezetét megtisztítsa a mérgektől, a lerakódásoktól.

FELHASZNÁLÁSA

Almakúra: Ha évente többször is végezzük, elég 6 napon át legalább 1,5 kg almát elfogyasztani. Ha ritkábban jut eszünkbe, hogy tisztítókúrának vessük alá magunkat, ez nagyobb kitartást fog igényelni, 4-5 hétig is eltart, mire a szervezet regenerálódik. fontos szempont, ezért ezt mindig tartsuk szem előtt: csak étkezés előtt - legalább 1 órával - fogyasszuk, és magában. Semmi mással ne vegyítsük - ugyanígy a többi gyümölcsöt se -, mert az erjedési folyamat miatt beindul az alkoholképződés, s ez erős savasodást indukál a szervezetben. Ellenben a tisztán gyümölcsétkezés lúgosít, és rendkívül gyorsan energiává alakul, mert nem időzik sokat a gyomorban. Heti almakúrát is tarthatunk, meghálálja szervezetünk, ha hetente egyszer tehermentesítjük, s reggelire, ebédre, vacsorára csak almával kényeztetjük. Ilyenkor annyi alma ehető, amennyi belén fér, illetve amennyi jólesik. Ha napi szinten is hajlandók vagyunk tenni egészségünkért, 2 alma elegendő. Egy reggel éhgyomorra, jól megrágva, egy este lefekvés előtt, hogy nyugodt, békés álmunk legyen.

Van még egy fontos szabálya az almaevésnek: ne keverjük a különböző fajtájú almákat. Mindben más a savasság mértéke, többet ártunk mint használunk azzal, ha összeszünk többfélét.

Almaecet: Általános erőnlét fenntartására naponta fogyaszthatunk egy pohár vízben oldva egy kiskanál mézet és egy kiskanál almaecetet. Javítja az emésztést, ezért fogyókúrázóknak igen hatásos lehet, ezenkívül csodálatos ellenszere a fáradtságnak, emlékezetromlásnak, magas vérnyomásnak, meghűlésnek.

Almabor: 1 rész alma, 1 rész cukor és 5 rész víz. Miután alaposan megtisztítottuk az almát az egészséges részeket daráljuk le, a cukros vízzel elkeverve 10 napig dédelgessük szobahőmérsékleten. Az első átszűrést kövesse további 4 heti érlelés, addigra letisztul. Fejtsük le és zárjuk üvegekbe. Az almabor reumatikus betegségek ellenszere, de kiváló féregűző is.Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK