ALMA

Hatását igazolták emésztési zavarok, túl magas vérzsírszint, vitamin- és vashiány, megfázás esetén; hatékonyan tisztítja a szervezetet.


Az almafa őshazája Közép-Ázsia, de immár az egész Földön elterjedt. Az európai almatermesztés a kőkorszakig nyúlik vissza. Egyetlen gyümölcsnek sem létezik annyi változata, mint az almának, jó eltarthatósága okán pedig frissan beszerezhető szinte egész évben. Az almafa gyümölcsét gyakran tekintik az egészség és a hosszú élet jelképének. Nem véletlenül, hiszen számos különféle természetes savat tartalmaz, főként almasavat és citromsavat, pektineket és C-vitamint.

A közmondás szerint "mindennap egy alma az orvost távol tartja".

Mivel az alma bővelkedik pektinekben, természetes savakban, cukorban, celulózban, csersavakban, és ezenkívül több mint 20 ásványi anyagot tartalmaz, gyógyító hatású is. Csökkenti avérnyomást és a koleszterinszintet, valamint a magas vérzsírszintet. Mindemellett tiszítja a beleket, erősíti az immunrendszert, gátolja az elsavasodást, és jelentős mennyiségű vitaminnal látja el a szervezetet.

Honnan lehet tudni, hogy érett az alma?

Az almát akkor érdemes leszedni, ha a szára könnyen elválik a gyümölcstől. Ettől függetlenül egyes változatok csak abegyűjtés után néhány nappal vagy héttel válnak ehetővé. A gyümölcs ekkor a legzamatosabb, ilyenkor tartalmazza al egtöbb fruktózt, vitamint és nyomelemet.




Gyógyító hatás: Az alma egészségre gyakorolt jótékony hatása a benne lévő tápanyagok sokféleségén alapszik. A csersavak, az illóolajok, de mindenekelőtt a pektin gyógyító tulajdonságaiknak köszönhetően védik a gyomrot, valamint a vérereket. Ásványi összetevői tisztítják a beleket, viszonlag magas vastartalma következtében pedig jó ellenszere a vérszegénységnek. A természetes savak a szervezet méregtelenítésében támogatják a májat, míg a C-vitamin a védekezőrendszert erősíti.ű

HATÓANYAGOK

100 g hámozatlan alma átlagosan 0,3 g fehérjét, 0,6 g zsírt, 10,4 g szénhidrátot, 2 g ballasztanyagot (elsősorban pektint), 3,3 mg nátriumot, 144 mg kalciumot, 12 mg foszfort, 6,6 mg magnéziumot, 0,5 mg vasat és kis mennyiségben további nyomelemeket tartalmaz. Ezenkívül 100 g almában 4 NA A-vitamin (karotin formájában), 0,5 mg E-vitamin, 0,03 mg B1-vitamin, 0,03 mg B2-vitamin, 0,1  mg B6-vitamin, 0,3 mg niacin és 12 mg C-vitamin található.

Nehezen gyógyuló sebekre - A sebek és fekélyek gyorsabban gyógyulnak, ha renszeresen kezeljük őket frissen préselt almalével. A savak ésa C-vitamin fertőtlenítik a sebet, miközben nem hagynak kellemetlen égető érzést a bőrön. A pektin védelmet nyújt a káros mikroorganizmusokkal szemben, az ásványi összetevők pedig gyorsítják a seb összehúzódását - és ezzel együtt a gyógyulás folyamatát.

Emésztési zavarok ellen - Az alma székrekedés és hasmenés ellen is hatásos, attól függően, hogyan alkalmazzuk. A hámozatlan reszelt alma enyhén hashajtó hatású, a héjban található pektin ugyanis a belekbe jutva megduzzad, és megköti a vizet. A belek tartalma ezáltal felpuhul, s így könnyebben távozhat a szervezetből. A hámozott reszelt alma ezzel szemben kiválóan alkalmazható hasmenés ellen. Egyensúlyba hozza az ásványi anyagok szintjét, és nyugtatólag hat az irritált belekre.

ÉRDEMES TUDNI - A reggel éhgyomorra megevett alma élénkíti a testi ésszellemi működést. Ha viszont este, lefekvés előtt fogyasztjuk, nyugató hatással van a szervezetre.

FELHASZNÁLÁS

Tiszító hatású almadiéta
  • 1,5 kg alma
Az almát mossuk meg, reszeljük le vagy daraboljuk fel, és több adagban fogyasszuk el napközben. almán kívül ne együnk semmi mást, de igyunk meg 2 liter folyadékot. A legjobb, ha szénsavmentes ásványvizet keverünk almalével.

Almatea láz és köhögés ellen
  • 2 alma
  • 3 dl víz
  • Fél citrom leve
  • cukor vagy méz
Az almát tiszítsuk meg, vágjuk fel vékony csíkokra. Öntsük le lobogó vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Adjuk hozzá a citromlevet és a cukrot vagy a mézet. Naponta néhányszor igyunk belőle egy csészével.

Almás-sárgarépás hab székrekedés ellen
  • 1 alma
  • 1 sárgarépa
  • fél kávéskanál méz, citromlé
  • fél kávéskanál lenmag (szükség esetén)
Az almát és a sárgarépát mossuk meg. A megtisztított sárgarépát és az eész almát kislyukú reszelőn reszeljük le, keverjük össze, és ízesítsük citromlével, mézzel. Hosszan tartó székrekedés esetén egészítsük ki fél kávéskanál őrölt lenmaggal. Az elkészült habot együk reggel éhgyomorra, majd fél órával késpőbb reggelizzünk meg rendesen.

***********

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

BABÉRLEVÉL - Lauri folium

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK