EUKALIPTUSZTEA


Az eukaliptuszfa valamennyi változata Ausztráliából, Új-Guineából és Tasmániából származik. A krilyeukaliptusz a világ egyik legmagasabb fája, több mint 100 m magasra nő. Kevésbé mutatós, csupán 70 m magas fajtái az ötödik kontinensen hatalmas erődket alkotnak, amelyek felett kékesen csillog a fák által permetezett illóolaj a forró, nyári napokon.

A növény gyógyhatását a bennszülöttek már régóta ismerik, de Európába csak a 19-20.század fordulóján jutott el. A fa levelének legfontosabb hatóanyaga a jellegzetes illatú olaj. Forrázat készítéséhez a golyós eukaliptusz illóolajban gazdag leveleit használják fel. A belőle készült tea fertőtlenítő, köptető, hűsítő és nyugtató hatású, ezért jól beválik a felső légúti megbetegedések és a hörghurut gyógyításában.

A TEA ELKÉSZÍTÉSE

Tegyünk egy bögrébe 1 kávéskanál eukaliptuszlevelet, forrázzuk le, majd fedjük le, hogy ne párologjon el az illóolaja. 10 perc múlva szűrjük le. A teát ízlés szerint mézzel ízesíthetjük. Amennyiben az orvos másképp nem rendeli, köhögés ellen igyunk meg belőle naponta 2-3 csészével.

GYÓGYÍTÓ HATÁS: Az eukaliptuszlevél legfontosabb hatóanyaga a 70-85% cineol (eukaliptol) tartalmú illóolaj. Fertőtlenít, és meggátolja a váladék keletkezését a hörgőkben és a légutakban. Oldja a hörgők görcsét, eltávolítja belőlük a váladékot.

AZ EUKALIPTUSZOLAJ TISZTÍT - Az eukaliptuszolaj a belekből felszívódva jut el a vérbe, így terjed szét az egész szervezetben. Fertőtleníti a belső szerveket, és oldja a görcsüket. Fertőtlenítő hatása révén különösen a tüdőnek és a vizeletkiválasztó szerveknek - a vesének és a húgyhólyagnak - használ. Az illóolaj a szervezetből a bőrön keresztül is távozik, ezért segít ekcéma és bőrirritáció esetén.

A CSERSAV IRRITÁLJA A MÁJAT ÉS A BELEKET - Az eukaliptuszlevelek sok csersavat (tannint) tartalmaznak. Az eukaliptusztea serkenti a májban lezajló anyagcserét - tehát ne használjuk emésztőrendszeri betegségek, epevezeték-gyulladás, valamint komoly májpanaszok esetén.

FELHASZNÁLÁS

HÖRGHURUT ESETÉN INHALÁLÁSHOZ - Az eukaliptuszolajjal végzett inhalálás csillapítja a hörghurut és az orrüreg panaszait. Készítsünk erős forrázatot, majd lefedve hagyjuk kissé hűlni. Borítsunk a fejünkre törölközőt, csukjuk be a szemünket, és a forró gőzt 10 percig lélegezzük be.

REUMÁRA BOROGATÁS - Ízületi gyulladás esetén a népi gyógyászat eukaliptuszos borogatást ajánl. Hűsít, javítja a helyi vérkeringést, ezáltal könnyebben megszüntethetjük a gyulladás forrását. A forrázatot fedő alatt hűtsük ki, és az érintett részt borogassuk vele naponta 2-3 alkalommal.

ENYHE HÓLYAGPANASZOKRA - A fertőtlenítő hatású illóolaj megelőzi a vese-, a hólyag- és húgyúti panaszokat. Húgyúti fertőzés esetén igyunk naponta legfeljebb 3 nagy césze teát. Ezzel megnöveljük a vizelet mennyiségét, ami eltávolítja a kórokozókat.

TOROKGYULLADÁS ÖBLÖGETÉSHEZ - Eukaliptuszlevél és pimpó gyöktörzs 1:1 arányú keverékéből főzzünk teát. A csersav összehúzó hatása révén csillapítja a torok- és a szájüregi gyulladást. Öblögessünk naponta 2-3 szor.

GYÓGYÍTÓ TEAKEVERÉKEK

KÖHÖGÉS, HÖRGHURUT, ASZTMA ELLEN - 40 g eukaliptuszlevél, - 30 g martilapulevél, - 30 g kakukkfű. A keverék görcsoldó hatású, tisztítja a légutakat, fertőtleníti a tüdőt és feloldja a sűrű váladékot. Egy kávéskanál keveréket forrázzunk le 2,5 dl vízzel, és lefedve hagyjuk állni 10 percig.

HÚGYÚTI FERTŐZÉS ESETÉN - 40 g eukaliptuszlevél, -30 g medveszőlőlevél, - 30 g aranyvessző.
A forrázat heveny fertőzések esetén átöblíti és fertőtleníti a húgyutakat. Eltávolítja a kórokozókat, és megóvja a vesét az újabb fertőzéstől. Egy kávéskanál keveréket forrázzunk le 2,5 dl vízzel, és lefedve hagyjuk állni 10 percig. Fogyasszuk naponta többször.

ÉRDEMES TUDNI

Az eukaliptuszlevélnek olykor előírás szerinti használat esetén is lehetnek mellékhatásai: émelygés, hasmenés, hányás. Ilyenkor ne fogyasszuk tovább az eukaliptuszteát.

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK