2015. február 19., csütörtök

GYÖNGYVIRÁG - Convallaria majalis

Bár a gyöngyvirág erősen mérgező növény, megfelelő adagolásban egyes szívbetegségek esetén eredményesen alkalmazható. A középkorban epilepszia és emlékezetkiesés kezelésére használták, míg a kínai népi orvoslásban keringési rendelenességeket gyógyítottak vele. Ismerték szerencsehozó talizmánként is.

A szív és a vérkeringés általános erősítésére.

Jellemzők: A gyöngyvirág a convallaria nemzetség képviselője. 20-30 cm magas szárát két nagy, hosszúkás levél fogja közre. virágainak illata kellemesen édes, ízük csipős, kesernyés. A növény teljes egészében mérgező, különösen a gyerekek és az állatok számára.

Előfordulás
A gyöngyvirág szinte egész Európában, valamint Ázsiában és Észak-Amerikában is előfordul. Elsősorban bükkerdőkben, illetve dísznövényként parkokban, kertekben találkozhatunk vele. A gyöngyvirág védett faj.

Gyógyászati alapanyag - Orvosi célokra elsősorban a növény szárát és levelét használják fel.Hatóanyagok

A gyöngyvirág több mint 40 olyan hatóanyagot tartalmaz, amely kedvező befolyást gyakorol a szívre. Noha a piros gyűszávirág összetevői hasonló hatást fejtenek ki, a gyöngyvirág vegyületei erősebbek, és nincs mellékhatásuk. A legfontosabbak a konvallozid, a konvallatoxin és a konvallatoxol.

ALKALMAZÁS

A gyöngyvirág szívgyógyszerként használt vegyületei fokozzák a szívösszehúzódások erősségét. A növényből készült kivonatot ezért enyhébb vagy közepesen súlyos szívgyengeség, valamint terhelés közben jelentkező elégtelen szívműködés kezelésére alkalmazzák, továbbá a szív és a vérkeringés általános erősítésére. A gyöngyvirág-kivonatot más szívgyógyszerekkel kombinálva időskori szívpanaszokat is eredményesen kezelhetünk. Az ezzel együtt járó fokozott vizeletkiválasztás járulékos hatásként jelentkezik.

Vigyázat!

Gyöngyvirággal saját felelősségre kezelést folytatni szigorúan tilos. A panaszokat súlyos betegség is okozhatja, különösen szívbántalom esetében, ezért első lépésként mindig forduljon orvoshoz. Szintén tilos gyöngyvirág alapú orvosságot saját kezűleg készíteni. A gyöngyvirág hatóanyagaival szembeni tolerancia rendkívül eltérő lehet. Emellett az egyes példányok változó mennyiségben tartalmazzák a szívgyógyszernek minősülő vegyületeket. Túladagolás esetén szívritmuszavar, emésztési panasz, erős hasmenés, vakság, fejfájás, akár halál is előfordulhat.

Gyári készítmények

A gyöngyvirágkivonat megtalálható különböző gyógykészítményekben. Gyakran kombinálják szívgyógyszernek minősülő más gyógynövényekkel, például galagonyával. Kizárólag a szabványoknak megfelelő készítmények használata javasolt, amelyek szabályozott mennyiségű glikozidot tartalmaznak. A termékeket mindig az orvos tanácsát szem előtt tartva alkalmazzuk.

Érdemes tudni

Intenzív illatának köszönhetően a porrá tört gyöngyvirágot emberemlékezet óta használják tüsszentőporként. A szárított virág a mai napig előfordul egyes dohánykeverékekben.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére