KISLEVELŰ HÁRS - Tilia cordata

Meghűlésre és lázra

A mondavilágban gyakran találkozunk a hársfákkal. Mátyás király nyaranta szívesen pihent a visegrádi hársak alatt, és a követeket is ott fogadta. A hárs virágzata a legértékesebb gyógyhatású szerek közé tartozik. A belőle készült forrázat, amelyet lázzal járó megbetegedések esetén alkalmaznak, izzasztó és lázcsillapító hatású.

Jellemzők: A hárs a mályvafélék távoli rokona. A növény akár 30 m magasra nőhet. Virága édeskés, jellegzetes illatú. Íze enyhén fűszeres. Értékes mézelő növény, a hársméz gyógyhatása hasonló a növényéhez.

Előfordulás - A kislevelű hárs (Tilia cordata) rokonához, a nagylevelű hárshoz (Tilia platyphyllos) hasonlóan Európa és Ázsia mérsékelt és meleg éghajlatú területin nő. Általában vegyes lombhullató erdőkben található meg. A hársfát gyakran ültetik fasorba és parkokba. A környezetszennyezést kevéssé tűri.

Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra manapság csupán a hársfavirágzatot használják fel. Teljes virágzásban lévő, fejlett virágait olyan fákról kell gyűjteni, amelyek távol esnek az autóutaktól és forgalmas utcáktól. A népi gyógyászatban korábban felhasználták levelét, kérgét, valamint a hársfa szenét is.HATÓANYAGOK

A hársfa gyógyhatását a virágzatában található flavonoidok, fitoszterolok, terpének, csersavak, pektinek, illóolaj, szerves savak, ásványi sók (pl. mangán) adják. Nyálkaanyagot is tartalmaz. A hársban ezenkívül előfordul még egy kevés C- és PP-vitamin is.

Felhasználási javaslatok - Izzasztó hatása révén a virágából készült forrázat gyógyszerként alkalmazható a lázas megfázás megelőzésében és gyógyításában. Csillapítja a makacs köhögést, erősíti a szervezet ellenálló képességét, és enyhén nyugtató hatású. A forrázatot gyermekeknek is adhatjuk.

FELHASZNÁLÁS 

Forrázat - 2 kávéskanál hársfavirágot forrázzunk le 2,5 dl vízzel, és hagyjuk állni 10-15 percig. Izzasztókúra esetén igyunk naponta többször egy csészével, szükség esetén édesítsük a forrázatot mézzel vagy málnaszörppel. A teát fogyasszuk forrón, kis kortyokban.

Fürdő - 100 g szárított hrásfavirágot forraljunk fel kb. 2 liter vízben. Hagyjuk állni 10 percig, szárjük le, és öntsük a fürdővízbe. A fürdő lazító hatású, megkönnyíti az elalvást, a bőrt simábbá és világosabbá teszi.

Főzet - 2 evőkanál hársfavirágot szórjunk 2,5 dl vízbe, és főzzük pár percig. Lehűlés után szájöblögetésre használjuk gyulladás esetén.

Faszén - A porított hársfaszenet késztermékként vásárolhatjuk meg, leggyakrabban tabletta formában. A szén segít mérgezés és hasmenés esetén.

Borogatás - A hárs forrázata kiválóan felhasználható kötőhártya-gyulladás, táskás szem, valamint ekcémás bőr esetén. Enyhíti az iritációt, fertőtleníti és világosabbá teszi a bőrt.

ÉRDEMES TUDNI
A nagylevelű hárs gyógyhatása ugyanolyan, mint a kislevelű hársé. Később virágzó rokonától megkülönböztetik nagyobb méretű levelei, amelyek fonákját pihe borítja, fás héjú, ötszögletű termése és simább törzse.Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK