TYÚKHÚR - Stellaria media


A tyúkhúrt régen hatásos tüdőerősítő gyógynövénynek tartották, mivel felszaggatja a légutakban megtapadt váladékot. A népgyógyászatban kiütések és fekély esetén külsőleg alkalmazzák. Csillapítja a szemgyulladást, javítja a látást. A növény csőszerű tekervényes száráról kapta a nevét (a húr szó eredeti jelentése: bél).

Jellemzők: A szegfűfélék családjába tartozó kis növényl ágy, erősen szerteágazó szárai szétterülnek a földön, és sűrű csoportokat alkotnak. A hajtás végén, a felső levelek által közrefogva kicsi, csillag formájú fehér virágok találhatók. A tyúkhúr gyakran egész évben virágzik, még a hó alatt is. Egy növény több ezer magot terem, amelyek hosszú ideig megőrzik csírázóképességüket. A friss növény főszeres-aromás illatú, és egy kissé földízű.

Elősegíti a sebgyógyulást, csillapítja a köhögést, tisztítja a vért, és lelohasztja a duzzanatokat.

ELŐFORDULÁS
A jellegtelen külsejű tyúkhúr minden földrészen elterjedt. Gyakori gyomnövény, kertekben és utak mentén nő. Előfordulása a talaj magas nitrogéntartalmát jelzi.GYÓGYÁSZATI ALAPANYAG
A növény teljes föld feletti részét gyűjtik, fő virágzási időszakában: május és november között, kevéssel a föld felett elvágva.


HATÓANYAGOK
A tyúkhúr legfontosabb hatóanyagai a szaponini, a flavonoidok (pl. rutin) és a csersav (tannin). Különösen értékes magas kálium-, foszfor-, kalcium-, cink- és más ásványianyag tartalma miatt, de van benne C-vitamin és A-provitamin is.

FELHASZNÁLÁS
A tyúkhúrt manapság szinte alig használják a természetgyógyászatban, bár ez valószínűleg megváltozik, mivel jelenleg kutatják gyógyító tulajdonságait. A népi gyógyászat azonban jól ismeri. Légúttisztítóként és gyulladáscsökkentőként nagy becsben tartják makacs köhögés, valamint hörghurut esetén. A tyúkhúr vértisztító hatású, szabályozza az emésztési folyamatot, segíti a máj működését. A tyúkhúrból készült termékeket összehúzó és sebgyógyító hatásuk miatt külsőleg használják bőrviszketés, kiütések, pattanások, aranyér, fekélyek és duzzanatok ellen. Segít a reumás fájdalmakon és a hormonális panaszokon.

TEA - Köhögés és hörghurut esetén 2 kávéskanál szárított tyúkhúrt forrázzunk le egy bögrében, majd 5-10 perc múlva szűrjük le. Igyunk meg belőle naponta 2-3 csészével. Ha lándzsás útifüvet, mezei zsurlót adunk hozzá, fokozhatjuk köptető hatását.

FÜRDŐHÖZ - Viszkető és gyulladásos bőrelváltozások, valamint reumás panaszok esetén érdemes tyúkhúr hozzáadásával készült fürdőket és lemosásokat alkalmazni. 25 dkg szárított gyógynövényből és 1 l vízből készítsünk erős forrázatot. Öntsük a fürdővízhez, és kb. 15 percig fürödjünk benne.

ERŐSÍTŐ ITAL
Tavaszi tisztítókúrák alatt igyunk 10 napon keresztül naponta egy kis csészényi, gyümölcscentrifugában készített tyúkhúritalt. Összekverhetjük más levelekkel, édesíthetjük mézzel, adhatunk hozzá citromlevet. A kúra méregteleníti am ájat, és jó hatással van a bőrre.

BOROGATÁS
Fekély, zúzódás, duzzanatok és kiütések esetén a friss, virágzó növényt forrázzuk le, zúzzuk pépessé, és tegyük a beteg felületre. A kezelést naponta többször ismételjük meg.

ÉRDEMES TUDNI
szárításhoz az átválogatott és az elszáradt részektől megtisztított növényt terítsük szét árnyékos helyen. Forgassuk át gyakran, mert könnyen megpenészedik. Ha egész évben frissen juthatunk hozzá, érdemes folyamatosan gyűjteni.

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK