2015. április 10., péntek

DALMÁT NŐSZIROM - Iris pallida


Bizonyítottan hatásos felső légúti megbetegedések kezelésében.

Tetszetős színes virágainak köszönhetően a nőszirom már az antikvitás korában is dísznövényként volt ismert (tudományos elnevezése a szivárvány ókori görög istennője, Irisz nevéből ered; a nőszirmot a köznyelvben is írisznek hívják). A dalmát nőszirom egyben gyógyhatású növény, amelyet felső légúti betegségek kezelésére alkalmaznak.

Jellemzők: A dalmát nőszirom a nősziromfélék hatalmas családjába tartozik (amelyhez mintegy kétezer faj sorolható). Kardszerű levelei akár 80 cm magasra is felnyúlhatnak. A vízszintes gyökértörzsből kifejlődő száron rendszerint néhány virág jelenik meg. A friss gyökértörzs orrfacsaró illatot áraszt, csak a szárítást követően nyeri el jellegzetes ibolyaillatát és veszíti el csípős ízét. Gyökértörzsével időnként "ibolyagyökér" néven is találkozhatunk.

ELŐFORDULÁS

A dalmát nőszirom a mediterrán térségben vadon is nő szúros, örökzöld cserjések (machiák) területén, valamint sziklás hegyoldalakon és ligetekben.
Hazánkban igen elterjedt a növény kerti termesztése. A mi éghajlatunkon gyakran találkozhatunk sárga nőszirommal a mocsaras erdők talaján. A nőszirom természetben előforduló számos változata törvényi védelem alatt áll.GYÓGYÁSZATI ALAPANYAG

A népi gyógyászatban kizárólag a dalmát nőszirom vagy a vele közeli rokonságban álló kerti nőszirom és sárga (vagy mocsári nőszirom friss vagy szárítot gyökértörzsét hasznosítják.

HATÓANYAGOK

A gyökértörzsben található hatóanyagok közül a legértékesebbek a csersavak, a növényi gyanta, a flavonoidok, a keményítők. A nősziromfélékre jellemző ilóolajat is tartalmaz kis mennyiségben, ennek köszöhető a növény ibolyaillata.

ALKALMAZÁSA

A dalmát nőszirom gyökértörzsét torokfájás, köhögés és asztma kezelésére szolgáló gyógynövényteákhoz keverik. Az ún. "ibolyagyökeret" korábban rágóka gyanánt adták a gyerekeknek, higiéniai okokból azonban manapság ezt már nem ajánlják.
A porított gyökértörzset fogtisztító por és hintőpor készítéséhez használják fel. Alkalmazzák ezenkívül tinktúrák előállításához, tömény szeszes italok, likőrök ízesítéséhez és illatcsomag (potpourri) készítéséhez is.

Tea - 1 kávéskanál felaprított gyökértörzset egy pohár lobogva forró vízzel felöntünk, 5 perc múlva leszűrjük. Torokfájás és köhögés esetén igyunk meg naponta 2-3 csésze teát. Felső légúti panaszok enyhítésére szolgáló gyógyteákat kizárólag a dalmát nőszirom gyökértörzséből ritkán készítenek - többnyire más gyógynövényekkel, például martilapufűvel keverik.

Főzet - A kiütéseket, enyhébb bőr- vagy nyálkahártya-irritációkat öblítsük le vagy törölgessük űt erős főzettel: 10 g gyökértörzset 1 dl hideg vízzel felöntünk, felforraljuk, majd 5 percig főzzük. Ezután 20 percig állni hagyjuk. A főzetet borogatás készítéséhez is felhasználhatjuk.

Por - A dalmát nőszirom porrá őrölt gyökértörzse hintőpor gyanánt is alkalmazható bőrkiütés vagy fokozott lábizzadás esetén. Mézzel elkeverve (1 kávéskanál port ugyanennyi mézzel) hurutoldás céljából is fogyaszthajuk köhögés esetén.

ÉRDEMES TUDNI

Gyógyászati célból történő hasznosításra a gyökértörzset októberben ássák ki, majd alapos tisztítást és hámozást követően felszeletelik és megszárítják. A gyökértörzset csak akkor őrlik porrá, ha már teljesen száraz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére