MÁLNA - Növény termesztés

Rubus idaeus

Vadon termő málnát főleg Észak-Európában és Nyugat-Ázsiában találhatunk. Kedvelt élőhelyei a napos erdőszélek, cserjések, irtások és hegyoldalak, egészen a törpefenyő-szintig. A középkortól kertben is termesztik. Gyógyító ereje fiatal leveleiben és érett gyümölcsében található. A málna gyümölcse egymással összenőtt csonthéjas termésekből áll, amikor megérik, önmagától leválik a vackáról. Akkor szüretelik, ha teljesen megérett. Málnaléből - cukorral elkeverve és enyhe forralás után - finom szörpöt készíthetünk. A málnaszörp vagy -ecet régi bevált szer lázas meghűlések gyógyítására. A benne található ásványok, elsősorban a kálium, a foszfor, a vas, valamint savassága és a fruktóz révén erősíti a szervezetet. A málna ideális diétás gyümölcs cukorbetegek és reumás betegek számára. Gyümölcsét szárítva is használhatjuk, megőrzi természetes színét, illatát és ízét. A málnalevél tea fogyasztása vér- és bőrtisztítás céljából ajánlott.

TALAJ / TERMESZTÉS

- Kedveli a npos, meleg élőhelyet. Félárnyékban ism egérik.
- Enyhén savanyú, laza talajra van szüksége.
- A talajban lévő tápanyagok mennyiségétől függően 3 méter magasra is megnőhet.

Levelét áprilisban és májusban gyűjthetjük, gyümölcsét júliustól.

A málna a szeder közeli rokona. Csaknem kizárólag vörös színű típusait termesztik. Létezik sárga és fehér málna is, ezek édesebbek.

Jellemzők: A málna évelő gyökerű, hajtásai kétévesek. Az első évben a hajtás eléri teljes hosszát, a másodikban oldalhajtásokat növeszt, amelyeken általában fehér, laza fürtökben vagy bugában álló virágzatok találhatók. Gyümölcse a szeder bogyójára emlékeztet, azonban vörös színű, éretten könnyen lehullik. Zöld leveleinek alsó oldalát fehér pihe borítja.

HOGYAN TERMESSZÜK

Kertészeti boltokban sokféle málantövet árusítanak. Magyarországon sokféle keresztezett fajtát termesztenek, leggyakrabban a következő fajtákat: autumn Bliss, gölden Bliss, Fertődi zamatos, Lucana, Nagymarosi, Polka, Tulamen. Ezek közül némelyik  korábban t erem, más fajták később és hosszabb ideig. Van inkább nyers fogyasztásra, és van inkább feldolgozásra való. A tapasztalt kereskedő sok információval tud szolgálni az egyes fajták tulajdonságait illetően. A málnavesszőket vásárlás után azonnal el kell ültetni, vagy legalább nedvesen tartani, mivel gyökerük gyorsan kiszáradhat. Hogy a bokor minél több gyümölcsöt hozzon, a zsezon vége felé kell metszeni, elsőként a nyár végén kifejlődött hajtásokat.

Ületetés

A vesszőket tavasszal vagy ősszel kell elültetni jól trágyázott földbe. A gyökéren található hajtáskezdeményeket legalább 2 cm föld borítsa. Ültetés után ah ajtásokat meg kell metszeni, hogy erősítsük a gyökérhajtásokat. A málna hajtásai dróttal karóhoz kötve hatásos sövényt alkotnak. Az egyes bokrok közötti ideális távoslág 50-70 cm, a sorok között 1,5 - 2 m.

SZAPORÍTÁS

A málnát tőosztással és gyökérsarjakkal szaporíthatjuk. Ősszel, amikor a gyökérhajtások megfásodnak, szétválasztjuk őket, és külön ültetjük el. A tőosztás során a gyökérhajtásról levágunk egy 10 cm hosszú darabot, és elültetjük lehetőleg nedves, de jól áteresztő talajba.


GONDOZÁS

A málna minden típusú talajon megterem, amennyiben legendő tápanyagot kap. Tápanyagként használhatunk komposztot vagy trágyát. A trágyázást minden második éveben ismételjük meg. Mivel a málnabokrok nem szeretnek vízben állni, ügyelni kell arra, hogy a termőtelej vízáteresztő legyen, és jól elvezesse a nedvességet. Ellenkező esetben a növény könnyen megbetegedhet.


SZÜRETELÉS ÉS FELDOLGOZÁS

Friss leveleit tavasszal, gyümölcsét júliustól lehet szüretelni. Fiatal leveleit és virágzó fitatal hajtásait árnyékos, szellős helyen, vagy mesterséges hőforrással lassan kell szárítani - így a növény megőrzi értékes összetevőit.

ALKALMAZÁS

A népi gyógyászatban a málna leveleit vértisztításra, gyomor- és bélbántalmakra, vérszegénységre és kiütések ellen használták, manapság főleg a bélműködés szabályozására ajánlják. Az érett gyümölcsből készült szörp magas C-vtamin-tartalma miatt különösen télen ajánlott meghűléses megbetegedések megelőzésére, valamint melegítő és izzasztó szerként. A málnát sokszor teszik süteményekbe, de készíthetünk belőle gyümölcszselét, likőrt, bort és ecetet is. A gyümölcsöt fagyaszthatjuk, kiváló dzsem és lekvár készítéséhez. Szárított leveleiből és fiatal hajtásaiból finom teát készíthetünk.

ÉRDEMES TUDNI

A málnabokrok alá érdemes nefelejcset ültetni. Szépen mutat, és elriasztja a málnára veszélyes kártevők egy részét.

Fertődi


Málna és szeder

Málna Gold

Fehér málna

Málna részek

Aszalt málna

Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK