CICKAFARK - Fűszernövény

Achillea millefolium


A cickafark az őszirózsafélék családjába tartozó, jellegzetes sátorvirágzatú aromás gyógynövény. Gyógyító erejéről a híres ókori görög orvos, Dioszkoridész is megemlékezett: a cickafark a katonák gyógyfüveként volt ismert, vérzéscsillapításra szolgált, elősegítette a sebgyógyulást. A középkori orvoslásban ugyancsak fontos szerepet játszott. Serkenti a gyomornedvek és az epefolyadék termelődését, javítja az étvágyat, továbbá hatékonyan oldja az emésztőrendszerben és az epeutakban kialakuló enyhébb görcsöket. Emellett hurutoldó hatású, szabályozza a menstruációt, csillapítja a vérzést, kiváló gyulladáscsökkentő és fertőtlenítőszer - elősegíti a tályogok, fekélyek és az aranyér gyógyulását. A cickafark mindezeken kívül zsíros ételek fűszerezésére is alkalmas.

ERŐSÍTI A VÉNÁKAT

A visszértágulatot és az aranyeret a gyenge vérkeringés és a vénák kóros tágulása okozza. A cickafark frissen préselt vagy friss állapotban vásárolt leve (reformélelmiszer-üzletekben időnként kapható) támogatja az érrendszer működését, erősíti a vénákat. A cickafark jótékony hatását fokozhatják egyes gyógynövények, például a vadgesztenye, a somkóró, a szúrós csodabogyó, az árnika vagy a hajdina.

Gyógyító hatás: Aromás, kesernyés ízű gyógynövény. Illóolajai és csersavai serkentik az étvágyat és az emésztést, továbbá görcsoldó és fertőtlenítő hatásúak. A cickafark ezenkívül gyorsítja a sebek, horzsolások gyógyulását, méregteleníti és erősíti a szervezetet. Enyhe mértékben csökkentheti a vrényomást, csillapíthatja a lázat. gátolja a gombák szaporodását, felső légúti megbetegedések esetén elősegíti a gyógyulást.

Hatóanyagok

A cickafark legfontosabb hatóanyagai közé tertozik az illóolaja, mely monoterpéneket, szeszkviterpéneket, valamint terpineolt és borneolt tartalmaz. Desztillálás közben értékes kamazulén is keletkezik benne. A felsorolt vegyületek csökkentik a nyálkahártyák duzzanatát, gyulladását. Ugyancsak fontos szerepet játszanak az emésztéssegítő glikozidok és keserűanyagok, valamint a görcsoldó hatású flavonoidok. A cickafark mindezeken felül csersavat, aminosavakat, cukrot és számos értékes ásványi anyagot tartalmaz. Magas káliumtartalma révén élénkíti a veseműködést, egyensúlyba hozza a szervezet vízháztartását.


Női panaszokra

A cickafark hatékonyan enyhíti az úgynevezett kismedencei disztónia tüneteit, vagyis az alhasi fájdalmakat (különösen menstruáció idején), továbbá a fejfájást.

KONYHAI TIPPEK
  • Mivel a cickafarkot ritkán kapni frissen, legjobb, ha magunk szedjük. Nem nehéz megtalálni, hiszen ez az igénytelen növény mindenfelé előfordul: mezőkön és tarlókon éppúgy, mint a megművelt termőföldek szélén.
  • A cickafark levele és virága sajátos, nagyon intenzív illatot áraszt, íze kissé pikáns.
  • Ugyanúgy felhasználható a zsenge növény (május), mint a virágzó (június-október).
  • A zsíros ételeket gyakran fűszerezik cickafarkkal. A salátaöntetknek finom, kissé kesernyés ízt kölcsönöz. A túróból vagy sajtból kjészült szendvicskrémeket kellemesen pikáns zamatúvá teszi.
  • A cickafark levét kipéréselhetjük saját kezűleg is. Ehhez cickafarkvirágra és -levelekre, valamint zöldségcentrifugára van szükségünk. A levet friss cickafark helyett is felhasználhatjuk salátaöntatak vagy levesek ízesítésére.
  • A cickafarkfűből vagy a növény virágából készített forrázat, illetve a belőlük kinyert lé kiválóan lakalmazható tavaszi vagy őszi tisztítókúrákhoz.
Cickafarkos túrókrém

Hozzávalók 4 személyre

- 2-3 marék zsenge cickafarklevél
- 1 marék turbolya- vagy korianderlevél
- 1 kisebb pris (kaliforniai vagy paradicsom-) paprika
- 20 dkg sűrű, krémes állagú túró
- 1 szál újhagyma 
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl tej
- só, fekete bors
  1. A cickafarkot és a turbolyát vagy koriandert leöblítjük, lerázzuk róluk a vizet, majd finomra aprítjuk.
  2. A paprikát és az újhagymát megmossuk, megtiszítjuk, és nagyon apróra felkockázzuk. A megtisztított fokhagymát fokhagymapréssel összetörjük.
  3. A túróból a tejjel krémes massát keverünk. Beledolgozzuk a felaprított zöldfűszereket, a paprikát, az újhagymát és a fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  4. Kenjük teljes kiőrlésű kenyére, vagy mártogassunk bele ropogós zöldségeket (sárgarépát, karalábét).


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

FEKETE KÖMÉNY - Nigella sativa

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK