ARTICSÓKA - Cynara scolymus

Hatásos máj- és epehólyagpanaszok esetén.

Az articsóka a Földközi-tenger medencéjéből származik. Értékes növényként tartották számon már az ókori Rómában is, ahol csak a legtehetősebbek engedhették meg maguknak a fogyasztását. Az articsóka leve, illetve borban megfőzött vagy feldarabolt gyökere emésztési zavarok és kellemetlen testszag ellen használt régi házi gyógyszer.

Jellemzők: A 2 méteres magasságot is elérő articsóka az őszirózsafélék családjába tartozik. Erős gyöktörzsből nő ki. Nagy, a bogáncséira emlékeztető leveleinek fonákját fehér pihe borítja. Ököl nagyságú virága húsos vacokból és vastag, alul szintén húsos, pikkelyes levelekből áll. Belsejében csőszerű, lila és ibolyaszínű virágok találhatók. A növény minden részének keserű az utóíze.

ELŐFORDULÁS

A Földközi-tenger medencéjéből származó articsókát főleg Dél-Európában és az Egyesült Államokban termesztik.

Gyógyászati alapanyag

Zöld levelét, még zárt virágát, friss és szárított gyökerét is használják gyógyászati célokra.




Hatóanyagok

A máj és az epehólyag hatásos védelmét az articsóka minden részében előforduló keserűanyagok: a cinaropikrin és cinarin, valamint a csersav szolgálja. További hatóanyagai az inulin, polifenolok, flavonoidok és monoszacharidok.

FELHASZNÁLÁS

Keserűanyag-tartalma révén az articsókából készült termékek serkentik az emésztőnedvek, különösen a májban lévő epesav kiválasztását. Ennek köszönhetően könnyebben ürül az epehólyag, elmúlnak az epebántalmak, a teltségérzet, az émelygés és a puffadás. Mivel tonizálja a májat, az articsóka segíti az anyagcserét, hozzájárul a máj méregtelenítéséhez és regenerációjához. Csökken a vér lipid- és koleszterinszintje, az érszűkület kialakulásának kockázata. Figyelem: Epekő esetén az articsókából készült készítmények fogyasztása előtt feltétlenül konzultáljunk orvosunkkal!

Articsóka főzet - 2 g szárított articsókalevelet főzzünk fedő alatt kis lángon 10-20 percig, majd szűrjük le. A lipidanyagcsere zavara és emésztőrendszeri panaszok esetén naponta legfeljebb 3 csészével igyunk meg belőle.

Articsókás bor (levéllel) - 5 g szárított levelet tegyünk 1 dl jó minőségű vörösborba, a palackot zárjuk le, és hagyjuk állni 5 napig, majd gézlapon keresztül szűrjük le. emésztési és epepanaszok esetén étkezés után igyunk naponta 1 kupicával.

Articsókás bor (gyökérrel) - 5 g szárított, apróra vágott articsókagyökeret tegyünk 1 dl vörösborba. Hagyjuk állni 10 napig, majd szűrjük le. Étvágytalanság ellen, és a szervezetben felhalmozódott víz eltávolítására főétkezések előtt igyunk 1 kupicával.

Késztermékek - Articsókakivonatot - általában tabletta formájában - gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban vehetünk máj- és epehólyag-, valamint gyomor- és bélpanaszokra ajánlott készítményként.


Érdemes tudni

az őszirózsafélékre való túlérzékenység esetén az articsóka vagy a belőle készült termékek fogyasztása allergiás reakciót válthat ki. Felhasználás előtt tegyünk próbát egy kisebb adaggal, és várjunk 24 órát az esetleges reakcióra.


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK