2015. szeptember 25., péntek

PÁFRÁNYFENYŐ - Ginkgo biloba

 Javítja a perifériás erek és az agy vérkeringését.

A páfrányfenyő az utolsó képviselője annak a reliktum (maradvány) fajnak, amely több mint 200 millió évig népesítette be az egész világot. Ázsiában a buddhista szentélyek mellé ültetik, és nagyra becsül9k gyógyító hatása miatt. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy javítja a vérkeringést és tágítja az ereket.

Jellemzők: A páfrányfenyő, közismert idegen nevén ginkgo, a páfrányfenyőfélék valaha népes családjának utolsó képviselője. Lombhullató, kétlaki fa, 30-40 méter magasra is megnőhet. Legyező formájú levelei fás illatúak, ízük fanyar.

ELŐFORDULÁS

A páfrányfenyő vadon már csak a kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományban nő. Japánban régóta termesztik. Európában és Észak-Amerikában díszfának ültetik parkokba és botanikus kertekbe.
Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra a páfrányfenyő levelét használják, ebben koncentrálódik a legtöbb, felhasználásra alkalmas hatóanyag.

HATÓANYAGOK

A páfrányfenyő levele igen sok értékes anyagot tartalmaz: Többek között  A-, B- és C-ginkgolidokat, bilobalidot, valamint flavonoidokat, amelyek javítják a vérkeringést, tágítják az ereket. A ginkgolidok növelik a vér viszkozitását, javítják az áramlását, megelőzik az alvadást.

ALKALMAZÁS

A páfrányfenyő kivonata javítja a hajszálerek vérkeringését. Gyorsítja az olyan fekélyek gyógyulását, amelyek a rossz oxigén- és tápanyagellátás következtében jöttek létre, csökkenti a cukorbetegség okozta érkárosodást. Enyhíti a depressziós hangulatot, megszünteti a szédülést és a fejfájást, a fülzúgást - azokat a panaszokat, melyek az agy rossz vérellátásából következnek. Idősebb pácienseknél javítja a memóriát és a koncentrációt. Az Alzheimerkór gyógyításában is jó eredmények érhetők el a páfrányfenyő használatával, de ez esetben a növényi készítmények csak a kúra kiegészítéseként alkalmazhatók.

Főzet - Szórjunk egy bögrébe 1 evőkanál felaprított páfrányfenyő levelet, öntsük le forrásban lévő vízzel, és tegyük félre 30 percre. Naponta kétszer fogyasszunk belőle, főleg keringési zavarok esetén.

Ital - 50 g felaprított ginkgolevelet öntsünk le 2,5 dl tiszta szesszel, és ledugózva tegyük félre legalább 14 napra. Általában naponta kétszer 5 ml-t szokás fogyasztani belőle. Az ital élénkíti a keringést, javítja a hangulatot.

Gyári készítmények - A gyári készítmények a páfrányfenyő leveléből készült alkoholos kivonatot tartalmaznak és sztenderdizáltak, vagyis az adott készítménynek mindig ugyanaz a hatóanyag-tartalma. A ginkgo-készítményes kúra legalább néhány hétig tartson. A termékismertetőn található adagolási utasítást szigorúan be kell tartani. az emlékezet gyengülés esetén további segítséget nyújtanak a memória-gyakorlatok. A kéz és a láb keringési betegségei és zavarai ellen egyéb gyógykészítmények szedése javallott.

ÉRDEMES TUDNI

Mivel a páfrányfenyő befolyásolja a véralvadást, műtéti beavatkozás előtt vagy más hasonló hatású készítményekkel együtt nem ajánlott használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

FIGYELMEZTETÉS!

A Timcsi GyógynövényKert egy információs jellegű weboldal, amelyet orvosi szakvélemény nélkül nem szabad alkalmazni.
A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem gyógynövényszakértő, minden, amit itt leírtam a források közt szereplő könyvekből, internetes oldalakról származik.

Ha komolyan beteg vagy, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha pedig gyógyszereket szedsz, akkor is kérd ki a orvosod véleményét a gyógynövények használatáról.
Még akkor is, ha esetleg dédnagyanyád hagyományozta rád a gyógynövények használatának technikáját, mert minden ember másként reagálhat, esetleg allergiás lehet valamely összetevőre.

Felmerülő egészségügyi probléma esetén mindig konzultálj orvosoddal.

A Timcsi GyógynövényKert szerzője nem vállal felelősséget azokért a károkért, amelyeket az önállóan, segítség nélkül, kizárólag az Timcsi GyógynövényKert oldalon szereplő informácókra támaszkodva elvégzett, abbahagyott vagy nem megkezdett gyógykezelés okoz.

További részleteket itt olvashatsz:
http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2012/10/figyelmeztetes.html

KIEMELT BEJEGYZÉS

ÉDESKÖMÉNYTEA

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény a Földközi-tenger medencéjéből származik, ahol a réteken és hegyoldalakon vadon terem. Jel...

IDŐJÁRÁS

111

lap tetejére

222

lap tetejére