ZAMATOS TURBOLYA - Anthriscus cerefolium

Myrrhis odorata

A zamatos turbolya, melyet illatos turbolyának is neveznek, a zellerfélék családjába tartozik. Nyugat- és Dél-Európában őshonos, de manapság a világ több területén is megtalálható. A faj neve a görög "illat" szóból származik, és a turbolya jellegzetes illatára utal.

A növény valamennyi része finom ánizsillatot áraszt. A turbolya a középkorban megbecsült fűszernövény volt, ezzel ízesítették és édesítették az ételeket, de gyógyító hatását is kihasználták. Édeskés, enyéhén ánizsillatú levelét levesekhez, mártásokhoz, burgonyához és túróhoz szokták adni.  A tudós Plinius írásaiban vágyfokozó hatást tulajdonított neki. A középkorban emlékezetkiesés, szellemi gyengeség, női panaszok és sárgaság ellen alkalmazták. Gyógynövényként mára szinte teljesen feledésbe merült, nagy ritkán kezelnek vele köhögést és emésztési panaszokat. Kár érte, mert ez a jelentéktelen külsejű, fehér ernyővirágzatú növény azon kevés kerti zöldféle közé tartozik, amelynek fiatal levelei salátához keverhetők, apró termései alkalmasak az ánizs helyettesítésére. A népi gyógyászatban a friss vagy szárított turbolyalvelekből készült teát tavaszi és őszi vértisztító kúrákhoz ajánlották. A turbolyától finom ízjegyet kapnak a zöldség- és az egytálételek is. A turbolya (különösen a francia konyhában) értékes fűszernövény.
C-vitamin-, karotin- és ásványisó-tartalma miatt nyersen is fogyasztják.
A turbolya fontos összetevője a "fines herbes" néven ismert népszerű francia fűszerkeveréknek. A nők nagyra értékelik a zamatos turbolyából készült ránctalanító és tisztító pakolásokat.

TAVASZI TISZTÍTÓKÚRA

A turbolya tisztító hatású, eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat. A téli hónapok után felélénkíti az ember életkedvét. Hatását akkor érezzük igazán, ha legalább két héten át naponta fogyasztjuk. Legfinomabb a tejföllel habart levesekben és mártásokban, valamint a tojásos ételekben. Mindig a már elkészült ételekhez adjuk, hogy ne veszítse el ízét és tápanyagait. Apróra vágott levelét vajaskenyérre, párolt zöldségekre vagy fejes salátára szórhatjuk.

AZ EMÉSZTÉS ÉLÉNKÍTÉSÉRE

Az ősszel begyűjtött turbolyagyökeret főzzük puhára, és egyéb gyökérzöldségekkel együtt - készítsünk belőle ízletes salátát. Ha kihűlt, magában is fogyaszthatjuk. Kíméletsen szünteti meg a puffadást és elősegíti az emésztést, ezért főleg időseknek ajánlott.




Gyógyító hatás: A turbolyában található illóolajok emésztési panaszok esetén segítenek, ezek az
illóolajok segítenek fellazítani a légutakban letapadt váladékot, így segíti a felköhögést. A keserűanyagokkal együtt jótékonyan hatnak az epehólyagra, és elősegítik a gyomor nedvek kiválasztást. Görcsoldó hatású ezért jól bevált szer köhögés és a megfázást kísérő egyéb panaszok ellen. A növény serkenti a vérkeringést, vizelethajtó, vértisztító és enyhén izzasztó hatású. Erre elsősorban a tavaszi kúrák idején szokott szükség lenni. A leveléből készült tea serkenti a veseműködést, gyorsítja az anyagcserét. Emellett fontos összetevője vértiszító teáknak, illetve enyhíti a szájüreg és az íny gyulladásos állapotait.

HATÓANYAGOK

az illóolajokon és a keserűanyagokon kívül a turbolya nagy mennyiségű C-vitamint és karotin, továbbá számos, a szervezet számára fontos ásványi anyagot tartalmaz. Az illóolaj anetolt tartalmaz. Ez az olaj az édeskömény, az ánizs és a csillagánizs magjában is megtalálható. A turbolyamagban találhatók még továbbá zsíros olajok.

Cukorbetegeknek
A cukorbetegeknek mindennap figyelniük kell az elfogyasztott szénhidrát és cukor mennyiségére. Számukra ideális a turbolya, mivel segít csökkenteni a vércukorszintet. Ha a lekvárok, desszertek, kopótok készítéséhez turbolyát használunk, nagyjából 30 %-kal csökkenthetjük a felhasznált cukor mennyiségét.

A tejelválasztás javításához
A szoptatós anyák tejfakasztónak hívják a turbolyát, mert fogyasztása növeli a tejelválasztást.

Köhögés elleni keverék
Egy mozsárban törjünk össze 2 kávéskanál turbolyamagot, és keverjük össze 20 dkg mézzel. Takarjuk le, és tegyük legalább két hétre egy sötét helyre. Megfázás és köhögő roham esetén fogyasszunk belőle naponta 3-5 kávéskanállal.

KONYHAI TIPPEK

  • A turbolya nyáron a legfinomabb, ilyenkor a legteltebb az íze.
  • A zamatos turbolya rászolgál a nevére: növénynek nemcsak az illata, de a zamata is az ánizsra emlékeztet.
  • A turbolyagyökeret megfőzik és magában, zöldségként vagy salátába keverve fogyasztják.
  • A növény termése finom, ánizsos, édeskés ízt ad a lekvárnak, gyümölcssalátának, bólénak, krémes desszertnek.
  • Aromája leginkább tejfölös mártásokban és levesekben bontakozik ki.
  • Levelét szórhatjuk salátákra, díszíthetünk vele zöldséges hal- és húsételeket.
  • A turbolyát soha ne főzzük más össztevőkkel együtt, mindig a főzés végén adjuk az ételekhez. Ellenkező esetben elveszíti aromáját és értékes hatóanyagait.
  • A növény akkor a legfinomabb amikor a szára elérte a maximum 10 cm-es hosszúságot. A levelek begyűjtését a virágzás kezdetéig végezzük el. Ha van saját kertünk, vessük időben elhúzva, hogy mindig legyen kéznél friss hajtása.
  • A turbolya emlékeztet a petrezselyemre, de visszafogottabb és édeskésebb az íze. Felváltva használhatjuk, ha valamelyik éppen nem kapható.
  • A turbolyát nem lehet jól tárolni. Szárítani nem lehet, de lefagyaszthatjuk. Az olívaolajba tett turbolyalevelektől az olaj enyhe ánizsos ízt kap.
ÉRDEMES TUDNI

Időnként rágjunk turbolyamagot. A benne található illóolaj frissíti a leheletet, segít megszüntetni a kellemetlen szájszagot.
Ha friss vitaminokhoz és ásványokhoz szeretnénk hozzájutni, a turbolyát termeszthetjük cserépben is. A növény 15°C-on csírázik, ezért kezdetben ezen a hőmérsékleten tartsuk.

RECEPTEK

Turbolya lekvár >>>




Megjegyzések

  1. Csodálkoztam,hogy a turbolyáról írsz, hiszen nálam tavasszal virágzik.:)
    Kár,hogy levágtam elvirágzás utána : "Időnként rágjunk turbolyamagot".

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK