2016. január 10., vasárnap

VARJÚTÖVIS - Rhamnus cathartica


A varjútövis Európában háziasított cserje. Fekete, borsószem nagyságú termése mérgező hatású, mégis széles körben alkalmazzák hashajtó és vizelethajtó szerként. A varjútövis korábban mindenekelőtt szirup formájában (varjútövisszirup) volt ismert, de a növény bogyóiból egykor színezőanyag és ruhafesték is készült.

Jellemzők: A begefélék családjába tartozó varjútövis bütykös szárú, ágas-bogas bokra elérheti akár az 5 méteres magasságot. Az ágak rendszerint egyenes és kemény tövisekben végződnek. Érett csonthéjas termése kezdetben édeskés ízű, később keserű és kissé csípős zamatúvá válik.

ELŐFORDULÁS
A varjútövis gyakori növény Európa csaknem teljes területén, valamint Nyugat-Ázsiában és az afrikai kontinens északi peremvidékén. Általában kevert lombhullató erdőkben, vízparti ligeterdőkben találkozhatunk vele.


HATÓANYAGOK

A varjútövis bogyója és kérge hashajtó hatású antikinonglikozidokat tartalmaz (többek között frangulint és glükofrangulint), ezenfelül csersavakat, flavonoidokat, szaponinokat és - csak a növény termése - aszkorbinsavat (C-vitamint) is.

Gyógyászati célokra rendszerint a nyáron leszedett, érett bogyókat használják fel, ritkábban a zsenge ágak kérgét; ezeket tavasszal gyűjtik be.

FELHASZNÁLÁS

A varjútövis a vastagbelet kíméletesen ingerlő hashajtó szer. Alkalmazása olyankor ajánlott, amikor fel kell puhítani a székletet, például aranyér esetén. A népi gyógyászat a varjútövis vízhajtó és vértisztító tulajdonságát használja ki, így gyakran javasolják például folyadék-visszatartási problémák következtében kialakult ödémák, vesekő, köszvény és reuma ellen. Külsőleg alkalmazva bőrkiütések, mitesszerek, pattanások kiváló ellenszere. A varjútövist az orvos tudta nélkül tilos néhány napnál tovább belsőleg alkalmazni. Hosszú ideig tartó és túl nagy adagokban történő szedése az egészségre veszélyes káliumvesztéshez vezethet, valamint fokozza a szívműködésre befolyást gyakorló glikozidok hatását.

TEA - 1 kávéskanál felaprított, szárított varjútövisbogyót felöntünk 1 csésze forrásban lévő vízzel, felforraljuk, majd 10 percig állni hagyjuk, végül leszűrjük. Esténként igyunk meg 1 csésze forrázatot.

FRISSEN PRÉSELT LÉ - A firss és érett termés levét kipréseljük. Tűrőképességünk fügvényében reggelente igyuk meg 5-10 g varjútövisbogyó levét.

SZIRUP - 70 g frissen préselt varjútövisbogyó-levet felforralunk 130 g cukorral, kis palackba töltjük, gondosan lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk. Gyermekeknél hashajtóként alkalmazva elég belőle napi 1-2 kávéskanál; felnőttek szedhetik a mennyiség kétszeresét.

TERMÉS - 10-20 termést magában is elrághatunk, vagy porrá törve, majd fogyaszthatjuk gyümölcspürével vagy mézzel elkeverve. A varjútövis bogyója hashajtó hatású.

GYÁRI KÉSZÍTMÉNYEK - A növény kivonatát gyakran felhasználják hashajtó tabletták előállításához. A varjútövis ezenkívül a hashajtó hatású gyógynövénykeverékek egyik fontos összetevője.

ÉRDEMES TUDNI

Mindig a legkisebb hatásos adagolásban alkalmazzuk, hogy elkerüljük az olyan mellékhatásokat, mint a hasmenés vagy a bélgörcs. Heveny bélbántalmak esetén, továbbá a terhesség és szoptatási időszakában tilos a varjútövis szedése, ugyani kismedencei vérbőséget okoz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

TIMCSI GYÓGYNÖVÉNYKERT

IDŐJÁRÁS