TORMA - Armoracia rusticana

Légúti fertőzések és emésztési zavarok kezelésére.
A népi hiedelem szerint a zsebbe dugott tormagyökér-darab megvéd a boszorkányoktól és a pénztelenségtől. A természetgyógyászat antiszeptikus szerként tartja számon, amelyet légúti és hólyagfertőzések esetén alkalmaznak. Mivel javítja a vérkeringést, reuma és köszvény ellen is hatásos.

Jellemzők: A torma a káposztafélék családjába tartozik. Gyökere hengeres, levelei akár 1 m hosszúra is megnőhetnek. Ha megdörzsöljük a gyökereket, ingerlő, könnyeztető illatot árasztanak. A torma íze erős, csípős.

Előfordulás
A torma őshazája Kelet-Európa és Ázsia. manapság szinte az egész világon termesztik, főleg fűszerként és gyógyszerként használatos.


HATÓANYAGOK

A tormának csak a gyökere gyógyító hatású. Gyógyászati célokra a lehető legfrissebben kell felhasználni.

A torma kéntartalmú szinigrin-glikozidot tartalmaz, amely különböző enzimek hatására mustármagolajjá alakul át. Ez a természetes antibiotikum felelős a torma erős, fűszeres ízéért és baktériumölő hatásáért. A tormában található még kálium, kalcium, foszfor, vas, nagy mennyiségű C-vitamin és glutamin, amelyek az immunrendszert támogatják.

Javallatok

Légúti fertőzések esetén a tormát külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk, továbbá borogatást készíthetünk belőle. Tisztítja a légutakat és antiszeptikus hatású. Baktériumölő tulajdonságának köszönhetően alkalmas húgyúti fertőzések kezelésére. Élénkíti az emésztést, javítja az étvágyat és enyhe vízhajtó. Mivel javítja a keringést, a népi gyógyászat mindenféle fájdalom esetén javasolja külsőleges használatát. Figyelem: Akinek gyomor- vagy bélfekélye van, illetve vesebetegségben szenved, annak nem szabad tormát fogyasztania.


Tormás méz - Reszeljünk le friss tormagyökeret, és keverjük össze legalább azonos mennyiségű mézzel. Köhögés vagy hólyaggyulladás esetén fogyasszunk belőle naponta 2-3x1 kávéskanál.

Tormás tej - Keverjünk össze fél kávéskanál reszelt tormát egy pohár langyos tejjel, és azonnal igyuk meg. Segít emésztési problémák esetén, és megelőzi a meghűlést.

Tormás bor - Forraljunk össze 2 kávéskanál reszelt tormát, 2,5 dl vörösborral, szűrjük le, és még forrón igyuk meg. Kiválóan véd a meghűléstől és a bőséges étkezés után emésztési problémáktól.

Borogatás - A fájdalmas testrészre tegyünk nedves gézt vagy ávszonkendőt, és kenjük be frissen reszelt tormával. Csavarjuk töröközőbe.

Figyelem: Erős irritáló hatása miatt a pépet nem szabad közvetlenül a bőrre kenni! A borogatást 5-10 percnél tovább ne hagyjuk fent.

Tormás sör - Egy pohár alkoholmentes sörbe szórjunk 1 kávéskanál apróra vágott vagy reszelt tormát. Töltsük palackba, és egy napra zárjuk le. Ezután szűrjük le, és fogyasszk vízhajtó szerként.

ÉRDEMES TUDNI

A tormagyökeret ősszel szedhejtük fel. Sötét, hűvös, de fagytól védett helyiségben kell tárolni, földdel vagy homokkal fedve, hogy ne száradjon és ne hajtson ki. A gyökerek így néhány hónapig frissek maradnak. A reszelt tormát hűtőben tároljuk, jól lezárt üvegben.


Megjegyzések

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

111

lap tetejére

222

lap tetejére

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

CITROMFŰ TEA

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

SZEDERLEVÉL TEA

GYÓGYÍTÓ VIRÁGOK